Jumppaa ja viiniä: kylätalot kokeilivat virtuaalista harrastamista Pohjois-Savossa

Kymmenellä pohjoissavolaisella kylätalolla jumpattiin ja harrastettiin lauantaina videon välityksellä muun muassa viiniä. Tavoitteena oli kokeilla asioiden tekemistä etäohjatusti yhdessä.

seurantalot
Etäohjattua asahi-jumppaa Muuruveden kylätalossa
Pekka Niiranen / Yle

Runsas tusina Muuruveden kyläläisiä levittää ohjeiden mukaan käsiään omalla kylätalolla Juankoskella. Menossa on asahi-jumppa, jota vetää Kuopion kansalaisopiston liikunnanopettaja Jaana Kurki.

Opettaja on Kuopiossa, mutta hän näkyy ja kuuluu videoyhteyden kautta Muuruveden lisäksi yhdeksälle muulle kylätalolle ympäri Pohjois-Savoa. Savolaisten lisäksi opettajaa seurataan myös hieman pohjoisempana, kainuulaisella kylätalolla Puolangalla.

– Kuvitellaan, että lattialla on oikein iso jumppapallo. Mennään alas ottamaan se, liikunnanopettaja pyytää.

Yksi näkymätöntä jumppapalloa käsiinsä hakevista on Muuruveden kyläyhdistyksen sihteeri Markus Rönkkö. Hänestä tällainen yhdessä harrastaminen sopii kylätalolle erinomaisesti.

– Tämä asahi on minulle ihan uusi juttu, tässä oppii paljon uutta, hän kehuu.

Videoyhteys tuo kylät samalle viivalle

Rönkön mukaan videoyhteyden avulla voidaan opiskella lähes mitä tahansa – ja lähes mistä tahansa.

– Täältä voidaan lähettää vaikkapa tietotekniikan opetusta ja toisaalta tänne voidaan saada yhteys niin Helsingistä kuin vaikka Mount Everestin huipulta, jos siellä vain on tarvittavat vehkeet, hän selittää.

Myös kyläyhdistyksen puheenjohtaja Anu Jestoi korostaa yhdessä tekemistä. Kun asioita tehdään porukalla, tulee myös harrastuksiin lähdettyä paremmin.

– Meillä on mukava porukka ja me tsemppasimme tuossa toisiamme, hän havainnollistaa.

"Kaikkea voi kokeilla"

Lauantainen virtuaaliharrastaminen oli kokeilu, jossa kylätaloille lähetettiin videoyhteyden avulla neljä ohjattua harrastustuntia. Asahin lisäksi ohjelmassa oli draamapedagogiikkaa, muistikoulu sekä ruokaa ja viiniä käsittelevä luento.

Asta Kauppiselle tulivat tauon aikana mahdollisena aiheena mieleen myös käsityöt.

– Kaikki on nykyään mahdollista. Kaikkea voi kokeilla ja katsoa, mikä toimii ja mikä ei.

Kokeilupäivän järjestämisestä vastasivat Kuopion ja Vieremän kansalaisopistot sekä Palvelu tulevaisuuteen: eMaaseutu -hanke ja Pohjois-Savon kylät ry. Viestintäpäällikkö Minna Jaakkola toivoo, että kunnille tulisi tällaisen kokeilun myötä paineita investoida parempiin tietoliikenneyhteyksiin.

– Tämä on se suunta, johon ollaan väistämättä menossa, hän muistuttaa.