Kansanedustajille lähtöpassit illalliselta päihtymyksen vuoksi – “Mitään asiatonta kielenkäyttöä tai riitoja ei ollut”

Puhemies Maria Lohela nuhteli toukokuussa Pirkko Mattilaa (ps.) ja Katja Hännistä (vas.) poistettuaan heidät puhemiesvaltuuskunnan illalliselta Ruotsissa juopumuksen takia.

politiikka
Pirkko Mattila ja Katja Hänninen
Pirkko Mattila ja Katja HänninenYle, Mikko Törmänen / katjahanninen.fi

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) joutui viime keväänä kiusalliseen tilanteeseen puhemiesvaltuuskunnan matkalla Ruotsissa.

Lohelan mielestä kansanedustaja ja puoluetoveri Pirkko Mattila sekä kansanedustaja Katja Hänninen olivat Ruotsin eduskunnan puhemiehen Urban Ahlinin järjestämässä illallistilaisuudessa juovuksissa, kertoo Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lohela poistatti kansanedustajat tilaisuudesta ja lisäksi molemmat saivat jälkikäteen vielä puhemiehen nuhtelut sopimattomasta käytöksestä.

– Syynä oli liiallinen päihtyminen. Toki se oli sopimatonta ja kiusallista, Lohela kommentoi asiaa Helsingin Sanomille.

Mattila ja Hänninen vaitonaisia illallisen tapahtumista

Kansanedustajien saamista nuhteluista kertoi ensimmäisenä Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) perjantaina. Elokuussa sosiaali- ja terveysministeriksi valitun Mattilan mielestä mitään maata kaatavaa ei illallisilla kuitenkaan tapahtunut.

– Mediassa on kerrottu, että käytöksessäni ei huomattu mitään ja näinhän se oli. Puhemies tietenkin tekee oman arvionsa siitä, mitä seurueet tekevät. Ja hänen tulee olla tarkka ja ohjata meitä. Olen käynyt tämän asian läpi hänen kanssaan, Mattila toteaa puhelimessa Ylelle.

Katja Hänninen vastaa Ylelle tekstiviestillä, että hän olisi toivonut asian tulevan julkisuuteen mieluummin heti, eikä vasta puolen vuoden kuluttua tapahtumista.

– Illan tapahtumista minulla ei ole muuten kommentoitavaa. Mitään asiatonta kielenkäyttöä tai riitoja ei ollut, Hänninen kertoo.

Molemmat pahoittelevat asiaa

Puhemiehen nuhteluista huolimatta sosiaali- ja terveysministeri Mattila kertoo aikovansa jatkaa töitään normaalisti kuten tähänkin mennessä. Hän kuitenkin sanoo olevansa pahoillaan tilanteesta.

– Jos jossakin herättää pahennusta, tulee olla pahoillaan, olipa mikä tilanne hyvänsä, Mattila linjaa.

Myös Katja Hänninen kertoo olevansa asiasta pahoillaan ja kiittelee puhemies Lohelaa oikeasta ja johdonmukaisesta toiminnasta.

– Haluan esittää kaikille delegaation jäsenille ja Suomen kansalaisille nöyrimmät anteeksipyyntöni, Hänninen sanoo.

Yle Uutiset ei tavoittanut puhemies Maria Lohelaa kommentoimaan tapausta.