1. yle.fi
  2. Uutiset

Sankarivainajia kotiin tuoneesta Mika Albertssonista vuoden reserviläinen

Albertssonin etsintäryhmä Taipale on tuonut lähes 300 sotavainajaa Suomeen haudattavaksi.

reserviläiset
Mika Albertsson Lappeenrannan sankarihautausmaalla
Mika Albertsson Lappeenrannan sankarihautausmaallaPyry Sarkiola / Yle

Ruokolahtelainen rajavartiomies Mika Albertsson on valittu vuoden reserviläiseksi Reserviläisliiton syyskokouksessa lauantaina Lappeenrannassa.

Reservin vääpeli Mika Albertsson on Imatran Reserviläisten veteraanivastaava. Yhdistyksen veteraanitoimintaan sisältyy veteraanien auttaminen heidän arjen toimissaan sekä seuranpito.

Albertssonin aloitteesta Imatran kolmella hautausmaalla aloitettiin sankarivainajien hautakivien kunnostus. Vuodesta 1997 hän on tehnyt useita sankarivainajien etsintäretkiä Karjalan kannaksella ja Laatokan Karjalassa. Hänen ryhmänsä Taipale on ollut mukana tuomassa lähes 300 sankarivainajaa Suomeen haudattavaksi.

– Voit vain kuvitella sen tunteen, kun löydämme suomalaisen jäänteitä. Se ei ole jokapäiväistä, mutta se on palkitsevinta, Mika Albertsson kuvaili Ylelle keväällä ennen uudelle ennen Taliin lähtöä.

Ensi vuoden toukokuussa on Albertssonille tärkeä päivä. Kaatuneitten muistopäivänä viime ja tämän vuoden tunnistamattomien sotilaiden jäänteet haudataan näyttävin menoin Lappeenrannan sankarihautausmaalle.

Mika Albertsson myös esitelmöi sotahistoriallisista aiheista koululaisille sekä reserviläis- ja maanpuolustusjärjestöille.

Lue seuraavaksi