1. yle.fi
  2. Uutiset

Migri päivittää pian turvallisuusarviotaan – tuhansia kielteisiä päätöksiä saatetaan käsitellä uudestaan

Mikäli Suomen Maahanmuuttovirasto Ruotsin tapaan toteaa Irakin turvallisuustilanteen heikentyneen, tuhansia kielteisiä turvapaikkapäätöksiä saatetaan käsitellä uudelleen. Suomi päivittää oman turvallisuusarvionsa tammikuussa.

Kotimaan uutiset
Maahanmuuttoviraston sisäänkäynti.
Petteri Sopanen / Yle

Ruotsin maahanmuuttoviraston oikeusjohtaja Fredrik Beijer sanoi lauantaina, että Irakin turvallisuustilanne on heikentynyt viime aikoina.

Toukokuussa Suomen Maahanmuuttovirasto totesi Afganistanin, Irakin ja Somalian turvallisuustilanteen parantuneen ja lakkasi myöntämästä turvapaikkoja humanitaarisen suojelun perusteella. Tuolloin viraston ylijohtaja Jaana Vuorio totesi, että Suomi halusi yhtenäistää käytäntöjään Ruotsin kanssa.

Maahanmuuttoviraston viestintäpäällikön Hanna Kauton mukaan Ruotsin ja muiden maiden turvallisuusarviot otetaan huomioon nytkin Suomen linjaa miettiessä.

– Kun vaihdetaan maatietoa muiden Pohjoismaiden ja EU-maiden kesken, niin on luonnollista, että seurataan myös tätä.

Ennen kaikkea Maahanmuuttoviraston turvallisuusarvioon vaikuttaa Kauton mukaan kuitenkin Suomen hallinto-oikeuden linja. Mikäli oikeus alkaa kumota Maahanmuuttoviraston kielteisiä päätöksiä, Maahanmuuttoviraston on muutettava turvapaikkalinjaansa hövelimpään suuntaan.

– Hallinto-oikeuden linja on tässä se odotetuin linja, Kautto muotoilee.

Tuhansia päätöksiä saatetaan arvioida uudelleen

Maahanmuuttoviraston Irakia, Afganistania ja Somaliaa koskeva lähtömaaraportti valmistuu vuodenvaihteessa. Tammikuussa virasto päivittää maita koskevia turvallisuusarvioitaan.

Jos Suomi toteaa maiden turvallisuustilanteen heikentyneen, tuhansia kielteisiä turvapaikkapäätöksiä saatetaan arvioida uudestaan. Tuhansista kielteisistä turvapaikkapäätöksistä on tänä vuonna valitettu hallinto-oikeuteen.

– Jos päätöksestä on valitus tutkittavana hallinto-oikeudessa, ja hallinto-oikeus linjaisi päätöksentekoaan uudella tavalla, niin valituksenalaisia asioita palautetaan Migriin takaisin, ja niihin tehdään uuden oikeuskäytännön mukaiset ratkaisut, Kautto sanoo.

Päivittyvä turvallisuusarvio vaikuttaisi myös niihin, joiden kielteinen päätös on todettu lainvoimaiseksi. Turvapaikkaa voi hakea uudestaan, esimerkiksi vetoamalla kotimaan muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen.

Maahanmuuttovirasto totesi jo syyskuussa (siirryt toiseen palveluun) Irakin tilanteen kehittyneen kesän aikana huonompaan suuntaan. Päätösjakaumaan se ei kuitenkaan ole toistaiseksi ilmeisesti vaikuttanut, ainakaan Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtajan mukaan:

Lue seuraavaksi