Trumpilla kiivas tapaamistahti – ministerinimityksiä odotetaan

Yhdysvaltain tulevalta presidentiltä Donald Trumpilta odotetaan keskeisiä ministerinimityksiä. Trump keskustelee parhaillaan liikemies Mitt Romneyn kanssa. Romneya on on veikattu mahdolliseksi ulkoministeriksi.

USA:n presidentinvaali
Trump ja Romney
Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump ja hänen puoluetoverinsa Mitt Romney pitivät lehdistötilaisuutta Trump Towerissa helmikuussa 2012. EPA/MICHAEL NELSON

Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump viettää viikonvaihdetta neuvottelupöydässä. Hän on aloittanut keskustelut liikemies Mitt Romneyn kanssa. Trumpin puoluetoveri ja hänen kiivas vastustajansa on erimielisyyksistä huolimatta mainittu yhtenä varteenotettavana ulkoministeriehdokkaana.

Mitt Romney pyrki itse presidentiksi neljä vuotta sitten. Hän oli ehdokkaana republikaanipuolueessa. Tuleva presidentti ja hänen varapresidenttinsä Mike Pense ovat saapuneet New Jerseyssä sijaitsevalle golf-klubille. Bedminsterin klubi on lauantain tapaamisten tapahtumapaikka.

15 uutta ministeriä Trumpin hallintoon?

Sunnnuntaina Trump tapaa miljardöörin ja sijoittajan Wilbur Rossin. Rossia on väläytelty mahdollisena kauppaministerinä. Tapaamislistalla ovat myös New Yorkin kuvernööri Chris Christie, entinen New Yorkin pormestari Rudy Giuliani ja Kansasin osavaltion ulkoministeri, maahanmuuttovastaisista mielipiteistään tunnettu Kris Kobach.

Trumpin siiirtymävaiheen tiimi on ilmoittanut, että keskeisiä ministerinimityksiä saattaa olla luvassa piakkoin. Tuleva presidentti valinnee edeltäjänsä Barack Obaman tapaan yhden ministerin jokaiseen ministeriöön. Ministeriöitä on 15.

Trumpin esikuntaan on valittu pääneuvonantajaksi Stephen Bannon oikeistolaisesta Breitbart-julkaisusta. Republikaanien puoluejohtaja Reince Priebus on valittu presidentin esikuntapäälliköksi.

Lähteet: Reuters