1. yle.fi
  2. Uutiset

YK: Mosulin uhrimäärä liikaa avustusjärjestöille

Haavoittuneista yhä useampi on siviilejä.

Mosul
Mies siesoo kiviröykkiön päällä ja peittää kasvonsa huivilla, hänen takanaan on mustaa ja hieman harmaata savua
Mosulin eteläpuolella palaa öljykenttiä, joita ISIS on sytyttänyt palamaan. Ahmed Jalil / EPA

Irakilaisen Mosulin kaupungin taistelujen uhrimäärä ylittää avustusjärjestöjen ja viranomaisten varautumiskyvyn, varoittaa YK.

YK:n Irakin humanitaarinen koordinaattori Lise Grande kertoo, että viime viikolla lähes 200 haavoittunutta vietiin sairaalahoitoon. Määrä on korkein sitten lokakuun 17. päivän, jolloin Irakin joukot aloittivat Mosulin valtaamisen Isis-järjestön jihadisteilta.

Irakin terveysviranomaisten mukaan haavoittuneista yhä useampi, noin viidennes, on siviilejä. Määrän arvioidaan johtuvan ainakin osittain siitä, että Isis on vetäytynyt joiltakin alueilta Mosulissa ja haavoittuneita on päästy auttamaan.

– Viranomaiset tekevät kaikkensa auttaakseen, mutta kenttäolosuhteissa ei ole riittävästi kapasiteettia hoitaa ampumahaavoja saaneita, kertoo Grande uutistoimisto Reutersille.

– Isisin tähtäimessä ovat siviilit.

Irakin armeija ja kurditaistelijat aloittivat lokakuun puolivälissä Mosulin valtaamisen Yhdysvaltain johtaman liittouman tukemina.

Irakin joukot ovat kertoneet vallanneensa useita Mosulin itäisiä kaupunginosia Isis-taistelijoilta ja etenevänsä voimakkaan tykkitulen ja ilmavoimien tukemina kohti kaupungin keskustaa.

_Lähteet: Reuters _

Lue seuraavaksi