Etelä-Korean presidentti oli osallinen korruptioskandaaliin

Syyttäjien mukaan presidentti Park Geun-hyellä oli merkittävä rooli maan johtoa ravistelevassa korruptioskandaalissa.

Etelä-Korea
Mielenosoittajat vaativat presidentti Park Geun-Hye eroa Soulissa, Etelä-Koreassa 19. marraskuuta.
Mielenosoittajat vaativat presidentti Park Geun-Hye eroa Soulissa, Etelä-Koreassa 19. marraskuuta.Jung Ui-Chel / EPA

Etelä-Korean syyttäjäviranomaiset ovat asettaneet syytteeseen presidentti Park Geun-hyen luottoystävän ja kaksi entistä avustajaa. Heidän epäillään käyttäneen läheistä suhdetta presidenttiin taloudellisen hyödyn saamiseksi.

– Erityistutkinnassamme on paljastunut, että presidentti oli osallinen vehkeilyssä, tutkintaa johtava syyttäjä sanoi.

Presidentti Parkin ystävättären, Choi Soon-silin, epäillään käyttäneen ystävyyssuhdetta hyväkseen vaikuttaakseen presidentin politiikkaan.

Choin ja presidentin entisten avustajien epäillään myös painostaneen yhtiöitä, kuten Samsungia ja Hyundaita, lahjoittamaan kymmeniä miljoonia Choin hallitsemille avustusjärjestöille.

Presidentillä on perustuslaillinen syytesuoja, joten häntä ei voida asettaa syytteeseen. Syyttäjät aikovat kuitenkin kuulustella Parkia lähipäivinä.

Presidentti on kiistänyt osallisuutensa lahjusskandaaliin. Parkin asianajajan mukaan presidentti on myös perunut lupauksensa vastata syyttäjien kysymyksiin.

Etelä-Koreassa jopa puoli miljoonaa ihmistä osallistui viikonloppuna mielenosoituksiin, joissa vaadittiin presidentin eroa. Myös maan johtavat oppositiopuolueet ovat vaatineet presidenttiä eroamaan virkarikossyytteen uhalla.

Presidentti Parkin kannatus on romahtanut yksinumeroisiin prosenttilukuihin. Hän on pyytänyt tapausta kahdesti anteeksi maan televisiossa, mutta on kieltäytynyt eroamasta.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Päivitetty klo 11:00: Park kiistää syytteet ja kieltäytyy vastaamasta syyttäjien kysymyksiin