Hyppää sisältöön

Kestovaippa poistuu äitiyspakkauksesta – järjestöt arvostelevat päätöstä

Vuoden 2018 äitiyspakkaus ei sisällä enää kestovaippaa. Kela arvioi, että kestovaippoihin käytettävällä rahalla voi hankkia tarpeellisempia tarvikkeita lapsiperheille.

Kuva: Emilia Luoma

Kestovaippa poistuu äitiyspakkauksesta vuonna 2018. Kela ei hankintailmoituksessaan pyydä tarjousta kestovaipasta vuoden 2018 äitiyspakkaukseen, Kelan viestintäjohtaja Pipsa Lotta Marjamäki kertoo Ylelle.

Vielä ensi vuoden äitiyspakkauksissa kestovaippa on mukana.

Marjamäen mukaan Kela on saanut kestovaipoista paljon palautetta, sekä myönteistä että kielteistä. Palautteen perusteella Kela katsoo, että kestovaippoihin tarvittavalla rahalla kannattaa jatkossa hankkia äitiyspakkaukseen muita, perheille tarpeellisempia tarvikkeita.

– Ne [kestovaipat] ovat olleet melko kalliita, ja on ollut yllättävän vaikea löytää hyvää vaippaa, joka olisi laajasti miellyttänyt pakkauksen käyttäjiä, Marjamäki kertoo.

Pakkaus kootaan 140 eurolla

Äitiyspakkauksen sisällöstä päättää Kelan äitiyspakkausraati, jolla on käytössään 140 euroa pakkausta kohden.

– Sillä yritetään saada mahdollisimman paljon mahdollisimman hyvää ja käyttöön tulevaa tarviketta vauvaperheille, Marjamäki sanoo.

Vuoden 2018 äitiyspakkaukseen ei tule kestovaippaa tai muutakaan vaippaa, mutta joka tapauksessa koko 140 euron summa käytetään. Pakkauksen tarkka sisältö selviää, kun tuotteiden kilpailutus valmistuu.

"Ennakkoluuloja ja tiedonpuutetta"

Kestovaippayhdistys, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Luonto-Liitto arvostelevat Kelan päätöstä luopua kestovaipoista. Järjestöjen mielestä kestovaipat ovat kertakäyttöisiä muovivaippoja parempi vaihtoehto.

– Tulevaisuus ei voi rakentua kertakäyttökulttuurille, jossa tuotteiden kiertoa kuvaa "ota, valmista, hävitä" -malli, järjestöt kirjoittavat tiedotteessaan.

Järjestöjen mukaan äitiyspakkauksen kestovaippoja jää perheissä käyttämättä ennen muuta ennakkoluulojen ja tiedonpuutteen vuoksi.

– Kestovaipan mukana tulisi antaa selkeä opas, miten vaippaa käytetään, järjestöt sanovat.