Kun kansanedustajat Ruotsiin illalliselle kutsuttiin – näin ilta eteni

Yle kysyi samassa pöydässä istuneilta, mitä tapahtui illallisella, jossa kahden suomalaisen kansanedustajan kerrotaan olleen vahvassa humalassa.

politiikka
Villa Bonnier Tukholmassa.
Holger Ellgaard / Creative Commons Attribution - Share Alike 3.0 Unported, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Eduskunnan puhemies Maria Lohela joutui nuhtelemaan kansanedustaja Katja Hännistä (vas.) ja silloista hallintovaliokunnan puheenjohtajaa Pirkko Mattilaa (ps.). Syynä oli kansanedustajien käytös Ruotsin puhemiehen illallisilla. Kuulimme neljää samassa pöydässä istunutta, jotka kuvailivat, kuinka ilta eteni. Sitaateissa olevat virkkeet ovat lainauksia mukana olleiden henkilöiden kertomuksista.

*Suomen eduskunnan puhemies *seurueineen on kutsuvieraana Tukholmassa toukokuisena päivänä. Päivä on täynnä ohjelmaa – vierailut valtiopäivillä, suuressa valiokunnassa ja ulkoasianvaliokunnassa. Puolilta päivin Ruotsin puhemies tarjoaa lounaan. Päiväohjelma päättyy kello 17, jonka jälkeen aletaan valmistautua illalliselle.

Kello 18.30 puhemies Maria Lohelan delegaatio kokoontuu hotellin aulaan lähteäkseen illalliselle Villa Bonnieriin.

”Huvila on aiemmin kuulunut Bonnierin suvulle. Se on tyypillisen tyylikästä, ruotsalaista eleganssia”

Illallisen isäntä on Ruotsin valtiopäivien puhemies Urban Ahlin. Paikalla on suomalaisdelegaatio ja edustajat Ruotsista kaikista puolueista sekä diplomaatteja.

Puhemies Maria Lohelan seurueeseen on valittu kansanedustajat Pekka Haavisto (vihr.), Katja Hänninen (Vas.), Antero Laukkanen (kd.), Mats Löfström (r.), Katri Kulmuni (kesk.), Pirkko Mattila (ps.), Ville Skinnari (sd.) ja Anne-Mari Virolainen (kok.). Yhteensä pitkässä pöydässä on 24 henkilöä. Pöydän ääressä on myös Suomen Tukholman suurlähettiläs Jarmo Viinanen. Viinasen diplomaattiura Ruotsissa päättyi sittemmin.

Pöytään on tarkoitus käydä kello 19.00. Illallinen on alkamassa, mutta kahta kansanedustajaa ei näy.

”Mattilaa ja Hännistä ei näkynyt missään. Heitä lähdettiin etsimään. "

Naiset saapuvat myöhässä pöytään, virkamiehen saattelemina.

Ruotsin puhemies haluaa sopia illalliselle säännöt. Pöydässä käytäisiin yhtä yhteistä keskustelua, englanniksi. Tarkoitus on puhua maahanmuutosta, Suomen ja Ruotsin suhteista ja Euroopan tilanteesta.

Alkuruoalla tarjoaan lasi valkoviiniä. Pääruoan kanssa tarjotaan lasi punaviiniä.

”Tyypilliseen ruotsalaiseen tapaan, hyvin kohtuullisesti”.

Mattila ja Hänninen istuvat pöydän vastakkaisilla puolilla.

 ”Heillä oli keskittymisvaikeuksia. He eivät jaksaneet seurata keskustelua. Siinä oli päällepuhumista ja keskeyttämistä”.

”Ruotsin puhemies joutui pitämään taukoja puheessaan, koska naiset kuiskivat keskenään liian äänekkäästi, suomeksi. Toinen hihitti.”

Osalle pöytäseurueesta selviää, että kansanedustajat ovat humalassa.

”Itse en juo niin paljon, mutta joskus opiskeluaikoina on tullut otettua. Ei sellaiseen kuntoon tule parista kuohuviinilasillisesta. Pitää juoda ainakin pullo viiniä.”

Ruotsin puhemies pyytää Pirkko Mattilaa, silloista hallintovaliokunnan puheenjohtajaa kertomaan Suomen maahanmuuttopolitiikasta.

”Kyllä se sisällöllisesti meni ihan hyvin, mutta silloin huomasi, että hän on vahvassa humalassa. Kun ihminen on vahvassa humalassa, hän sammaltaa”.

"Minä en edes muista, että Mattila olisi puhunut. Ei, en kyllä allekirjoita että siinä olisi ollut mitään erikoista."

Siirrytään lämpimään ruokaan.

”Molemmilla naisilla oli kännykät pöydällä. He eivät osallistuneet keskusteluun.”

Puhemies Maria Lohela poistuu huoneesta. Hetken päästä virkamies hakee rouvat pöydästä. Sen jälkeen Lohela palaa pöytään.

”Lohela hoiti asian täysin ammattimaisesti. Se ei ollut hänelle hauskaa, mutta hän hoiti sen hyvin”.

"Naiset poistuivat ennen jälkiruokaa. En ollut huomannut heidän käytöksessään mitään erikoista. Mutta ajattelin, että kesken illallisen poistuminen ei ollut ihan fiksua. Mutta kun eduskunnassakin mennään ja tullaan, niin en minä siihen sen kummempaa huomiota kiinnittänyt."

Asiasta ei puhuta julkisuuteen, kunnes iltapäivälehdet kertoivat siitä eilen, puoli vuotta tapahtuneen jälkeen. Mukana pöydässä olleet henkilöt eivät halua puhua asiasta omalla nimellään.

”En kehtaa puhua siitä, koska minua hävetti kuulua seurueeseen, jossa käyttäydytään näin”.

”Suomalaisten kännimaine Ruotsissa vain kasvaa”.

”Minusta tapausta on paisuteltu. Istuin toisessa päässä pöytää, ei se nyt niin dramaattista ollut”.