Tykkääminen somessa ruokkii perustarvettamme – peukuttaminen on myös helppo tapa jakaa kiitosta

Havaintopsykologi Jukka Häkkisen mukaan sosiaalisen median tykkäämistoiminta on käyttäjilleen yksinkertaisen palkitsevaa. Se saa myös ihmiset käyttämään palveluita yhä uudestaan.

sosiaalinen media
Peukkukäsi facebookin etusivulla.
Ismo Pekkarinen / AOP

Hyväksytyksi tuleminen ja arvostuksen saaminen on useimmille ihmisille perustarve, joka on meissä syvällä. Havaintopsykologi Jukka Häkkisen mukaan se on todella tärkeä asia erityisesti ihmissuhteissa.

Tätä perustarvetta voidaan ruokkia vaivattomasti erityisesti sosiaalisen median kanavissa, joissa se on myös tehty todella helpoksi – sen kun painaa “tykkäysnappia”. Sellaiset löytyvät muun muassa Facebookista, Instagramista ja Twitteristä.

– Peukut ovat yksinkertaisuudessaan palkitseva juttu, jotka saavat meidät palaamaan palveluihin. Ihmisten on ehkä vaikea välillä osoittaa kasvotusten toisilleen kiitosta, olisiko peukuttaminen helpompi tapa siihen, Häkkinen pohtii.

Myönteiset asiat saavat tykkäyksiä

Sosiaalisen mediassa “tykkäämistä” on jo ehditty tutkia jonkin verran. Esimerkiksi yhdysvaltalaisen Pew-tutkimuslaitoksen tekemän kyselytutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan 44 prosenttia Facebookin amerikkalaisista käyttäjistä “tykkää” vähintään yhdestä somekaverin päivityksestä joka päivä.

Me jaamme yleensä mieluummin positiivisia asioita vaikkapa lomamatkalta kuin jotain arkista ja harmaata työpäivästämme.

Janne Matikainen, dosentti

Ihmiset kertoivat tutkimuksessa myös pitävänsä erityisesti ystävien palveluun lataamista kuvista ja videoista sekä huumoria sisältävistä päivityksistä. Helsingin yliopistossa sosiaalista mediaa tutkivan dosentin Janne Matikaisen mukaan näiden lisäksi tykkäyksiä keräävät yleensä myös muut elämään liittyvät inhimilliset ja myönteiset asiat.

uusia tunnetilanappeja facebookiin
Facebook lisäsi uusia tunnetiloja kuvaavia toimintoja perinteisen peukun rinnalle tämän vuoden alussa.Yle

– Naimisiin meno ja lapsen saaminen ovat tällaisia varmasti. Me jaamme yleensä mieluummin positiivisia asioita vaikkapa lomamatkalta kuin jotain arkista ja harmaata työpäivästämme.

Hyvän mielen lisäksi tykkäykset voivat Matikaisen mukaan aiheuttaa myös lieveilmiöitä.

– On vähän raadollista, että tykkäykset näkyvät lukumäärinä, jolloin niistä voi tulla vertailun kohde. Esimerkiksi nuorille se voi olla murskaava tunne, jos tykkäyksiä ei tulekaan.

Toiset ihmiset saavat meidät someen

Pelkkä tykkäysten metsästäminen ei Matikaisen mukaan saa käyttäjiä palaamaan someen, vaan houkuttimena ovat erityisesti toiset ihmiset.

– Kuulemme somessa muilta ihmisiltä heidän elämästään ja mitä he siitä haluavat jakaa. Lisäksi sosiaalinen media tarjoaa aina käyttäjilleen jotain uutta. Se saa meidät palaamaan someen ja aiheuttaa jopa riippuvuutta.

Somen aiheuttaman riippuvuuden vastaista liikehdintää on alkanut nousta erityisesti Yhdysvalloissa. Esimerkiksi Googlen entinen työntekijä ja “tuotefilosofi” Tristan Harris on puhunut julkisesti (siirryt toiseen palveluun) paljon siitä, että somejättien pitäisi tehdä tuotteistaan vähemmän riippuvuutta aiheuttavia. Matikaisen mielestä vastuullisemman sosiaalisen median lähtökohta ovat kuitenkin käyttäjät itse.

– Kyse ei ole vain palveluista, vaan ihmisistä jotka toimivat niissä. Vastuullisempi ja parempi some on meidän jokaisen vastuulla, Matikainen toteaa.