1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskan keskustaoikeisto äänesti innolla presidenttiehdokkaasta - Fillon alustavassa johdossa

Ranskassa vaalihuoneistot ovat sulkeutuneet keskustaoikeiston esivaalien ensimmäisellä kierroksella. Ensimmäisten ja alustavien tulosten mukaan eniten ääniä on kerännyt entinen pääminister François Fillon.

Ulkomaat
Keskustaoikeiston äänestäjiä Pariisissa.
Keskustaoikeiston äänestäjiä kertyi sunnuntaina jonoksi asti äänestyspaikalla Pariisin länsiosissa. IAN LANGSDON/EPA

Ensimmäiset osittaiset tulokset näyttävät entisen pääministerin François Fillonin saaneen 42,8 prosenttia äänistä presidentin esivaalin ensimmäisellä kierroksella. Toinen pääehdokas, entinen pääministeri Alain Juppé on saanut 26 prosenttia ja entinen presidentti Nicholas Sarkozy 24,4 prosenttia äänistä. Tämä tulos perustuu tilanteeseen, jossa on kerätty äänestystulokset vajaalta 3000 äänestyspaikalta. Kaikkiaan äänestyspaikkoja on yli 10 000. Ensimmäisenä äänet on saatu maaseudun äänestypaikoilta.

Äänestäjät innolla liikkeellä

Ellei kukaan ehdokkaista saa yli puolta äänistä, järjestetään ensi sunnuntaina toinen esivaalikierros. Sen voittaja kohdannee oikeistopopulistisen Kansallisen rintaman johtajan Marine Le Penin toukokuun presidentinvaaleissa toukokuun alussa.

Äänestysinto oli korkealla Ranskan ensimmäisissä konservatiivipuolueen esivaaleissa. Jo iltapäivällä äänestäjiä oli käynyt uurnilla 2,5 miljoonaa ja sosialiistien esivaalien vuoden 2012 äänestäjien määrän uskottiin rikkoutuvan. Tuolloin uurnilla kävi 2,6 miljoonaa äänestäjää. Monille äänestyspaikoille syntyi pitkiä jonoja.

_Lähteet: Reuters, Afp _

Lue seuraavaksi