Viron uusi hallitus painottaa vahvaa ulko- ja puolustuspolitiikkaa

Tuleva ulkoministeri Sven Mikser ennakoi Venäjältä provokaatioita hallitusten saumakohdassa.

Viro
Sven Mikser
Ulkoministeri Sven Mikser oli aiemmin puolustusministeri. Tässä kuvassa hän seuraa useiden Nato-maiden yhteisiä sotaharjoituksia toissa toukokuussa Tapassa Virossa. Valda Kalnina / EPA

Viron keskustapuolueen puheenjohtaja Jüri Ratas sai sunnuntaina presidentti Kersti Kaljulaidilta hallituksen muodostajan tehtävän. Parlamentti äänestää uuden pääministerin luottamuksesta kaavaillun tiistain sijaan jo maanantaina iltapäivällä.

Äänestyksen jälkeen hallituksen muodostamiseen on lain mukaan kaksi viikkoa, mutta hallitusneuvottelut olivat käytännössä valmiit jo viime viikon lopulla. Niissä sovittiin muun muassa isoista muutoksista veropolitiikkaan. Salkkujako viimeisteltiin lauantaina.

Niinpä hallituksen työ alkaakin täydellä teholla ensimmäisestä minuutista, Ratas sanoi Viron yleisradioyhtiön ERR (siirryt toiseen palveluun):n tv-uutisten haastattelussa.

Keskeisimpiin kysymyksiin kuuluvat vaikea ulko- ja turvallisuustilanne ja Viron lähestyvä kausi EU:n puheenjohtajana, Ratas listasi. Kausi alkaa kesällä. Myös Kaljulaidin ohje Ratasille oli, että Viron nykyisen suunnan ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tulee säilyä.

Kokeneita nimiä ulko- ja puolustusministereiksi

Hallituksen 15 salkkua jaetaan tasan keskustan, sosiaalidemokraattien SDE:n ja Isänmaan ja Res Publican liiton IRL:n kesken. Ulkoministerin pestin saa SDE:n Sven Mikser, ja puolustusministeriksi tulee IRL:n Marko Mihkelson. Molemmat ovat pitkäaikaisia nimiä Viron ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Mikser painottaa, että hallituksen on otettava ohjakset käsiinsä nopeasti, jotta väistyvän ja uuden hallituksen välinen haavoittuva aika jää mahdollisimman lyhyeksi.

– Kremliltä on varmasti odotettavissa provokatiivisia askeleita, ja meidän on oltava niihin valmiita, Mikser sanoi ERR (siirryt toiseen palveluun):n haastattelussa.