Hyppää sisältöön

Työnnä myssy pakastimeen – Näillä konsteilla eroon täistä

Kutiaako pää? Täiden häätämisessä neuvoo infektiolääkäri Hannele Kotilainen.

täi loinen
Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston tartuntataudeista vastaava infektiolääkäri Hannele Kotilainen kertaa, miten täistä päästään eroon.

1. Tarkista täikamman kanssa

Kastele lapsen hiukset, jaa tukka jakauksille, kampaa täikammalla. Löytyykö saivareita eli munia? Entä eläviä täitä? Käy läpi erityisesti ohimot ja korvien takaa ja niskan alue. Löytyykö pistemäisiä puremajälkiä.

Täit putoavat kammatessa, saivareet irtoavat yleensä vasta pesun jälkeen.

2. Pese pää täishampoolla

Valitse myrkytön, silikonipitoinen täishampoo. Se sopii yli puolivuotiaille lapsille ja soveltuu lääketäishampoota paremmin, jos tarvitaan toistuvia hoitopesuja.

Hiero shampoo päähän ja anna vaikuttaa kymmenen minuuttia.

Silikonipitoinen tukehduttaa täin liimaamalla hyönteisen kyljessä olevat hengitysaukot umpeen. Lääkeainepitoinen shampoo tappaa täin hermomyrkyllä.

3. Tarkkaile ja kampaa uudelleen

Kampaa pää täikammalla seuraavana aamuna. Hiuksista voi vielä karista eläviä täitä, mutta ne ovat jo kuolemassa. Vältä jonkin aikaa pesua normaalilla shampoolla, jotta täishampoon vaikutus säilyy ja torjuu uutta tartuntaa.

Käy hiukset kasteltuina ja jakauksilla läpi pari kertaa viikossa.

4. Pese vähintään liinavaatteet ja päähineet

Pyykätessä pesulämpötila on 60 astetta. Kutistumisen välttämiseksi tekstiilejä, ainakin villapipon, voi työntää vaihtoehtoisesti pakastimeen. Täiden tuhoamiseksi tehokas kylmyys olisi -20 astetta, mutta mikäli pakastin ei ole niin kylmä, vaate tulee pitää pakkasessa pari vuorokautta.

5. Pese pää uudelleen täishampoolla viikon kuluttua