IBO: Arktinen alue on nyt ennätyksellisen lämmin

The Independent Barents Observer -nettijulkaisu kertoo, että osassa pohjoista napa-aluetta lämpötila on ollut 14 astetta normaalia korkeammalla. Jopa Huippuvuoret kärsi vesisateista lokakuussa, kun normaalisti siellä on silloin lunta ja pakkasta.

arktinen alue
IBO-julkaisun etusivu
The Independent Barents Observer (kuvakaappaus)

The Independent Barents Observer -nettijulkaisu kertoo (siirryt toiseen palveluun), että iso osa pohjoista napa-aluetta on ollut poikkeuksellisen lämmin viime viikkoina. Norjan Huippuvuorilla ja Venäjän pohjoisrannikolla ei ole koskaan mitattu näin korkeita lämpötiloja marraskuussa.

Siperian pohjoisrannikolla lämpötila on ollut jopa 14 astetta normaalia korkeammalla. Huippuvuorilla viimeisen 30 päivän ajanjakson keskilämpötila oli yli 10 astetta tavanomaista korkeampi. Myös viimeiset 12 kuukautta on ollut Huippuvuorilla selvästi normaalia lämpimämpi.

Esimerkiksi lokakuun 7. päivä Huippuvuorien pääkaupungissa Longyearbyenissä oli yhtä lämmintä kuin kesällä, 10,1 astetta. Lisäksi lokakuu oli Huippuvuorilla ennätyksellisen sateinen.

Aivan viime päivinä arktisen alueen merijää on jopa pienentynyt, kun se normaalisti kasvaa nopeasti marraskuun lopulla. Pohjoisen napa-alueen merijäätä on National Snow and Ice Data Center -tutkimuskeskuksen keräämien tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) yli kaksi miljoonaa neliökilometriä vähemmän kuin normaalisti marraskuun lopulla.