1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Analyysi: Saara Aallon kannattaisi tulla X Factorissa toiseksi

Kakkoseksi tullutta eivät kahlitse yhtä tiukat sopimukset kuin voittajaa.

Saara Aalto esitti lauantaina X Factorissa Titanic-elokuvan tunnussävelmän My Heart Will Go On. Kuva: Syco / Thames / Dymond / AOP

Saara Aalto äänestettiin eilen sunnuntaina Britannian X Factorissa viiden parhaan joukkoon. Kilpailun voitto alkaa pikku hiljaa näyttää Aallolle mahdolliselta joskaan ei vielä varmalta tai edes todennäköiseltä: mukana kisassa ovat edelleen esimerkiksi vahva ennakkosuosikki Matt Terry sekä kilpailun mustaksi hevoseksi veikattu räppäri Honey G.

Kilpailua seuratessa monelta unohtuu, ettei voitto suinkaan olisi Aallon tulevan uran kannalta paras vaihtoehto.

Sitä mieltä on ainakin Aalto itse. Kun Yle marraskuun alkupuolella vieraili Lontoossa X Factor -ohjelman kulisseissa, Aalto kertoi, että toinen sija kilpailussa olisi hänelle ykkössijaa parempi. Se tarkoittaisi vapautta, jota kilpailun voittajalla ei ole.

Toiseksi tullut kilpailija ehtii saada yhtä paljon uran kannalta hyödyllistä ruutuaikaa ja muuta julkisuutta kuin voittajakin, mutta häntä eivät sido yhtä tiukat sopimusehdot. Hän voi alkaa työskennellä missä ja kenen kanssa tahansa kun taas voittaja sitoutuu solmimaan vuoden mittaisen levytyssopimuksen X Factor -kisan luojan Simon Cowellin omistaman Syco Music -levymerkin kanssa.

Määräaikainen levytyssopimus on idioottivarma diili levymerkki Sycolle muttei niinkään artistille. Syco pelaa varman päälle ja julkaisee X Factor -voittajan ensimmäisen singlen vuosittain heti kilpailun päätyttyä, juuri ennen joulua. Koska voittaja on tuolloin vielä suuren yleisön tuoreessa muistissa, single myy tyypillisesti joulumarkkinoilla hyvin ja on noussut monena vuonna Britannian virallisen listan kärkeen.

Singlen jälkeen voittajalta julkaistaan albumi, jonka menestys ei korreloi singlen menestyksen kanssa: useat aikaisempien kausien voittajien albumeista ovat olleet floppeja. Jos albumi ei myy, Syco voi huoletta irtisanoa sopimuksensa artistin kanssa vuoden määräajan jälkeen. Moni X Factorin aikaisempien kausien voittajista onkin kritisoinut Sycoa siitä, ettei yhtiö ole millään lailla sitoutunut kiinnittämäänsä artistiin.

Kritiikkiä Syco Music on saanut myös siitä, että kun vielä 2000-luvun alkupuolella X Factor -voittajien levytyssopimukset olivat miljoonan punnan arvoisia, on summia leikattu radikaalisti (siirryt toiseen palveluun) levymyynnin romahdettua viime vuosina. Kilpailijoille mainostettu levytyssopimus ei siis välttämättä takaa artistille laveaa elämää.

Syco-levymerkin leipiin voi päästä vaikkei kilpailua voittaisikaan. Kaikkien aikojen parhaiten menestynyt Britannian X Factor -kilpailija, poikabändi One Direction sijoittui aikanaan kilpailussa kolmanneksi. Silti yhtye solmi heti X Factorin päätyttyä levytyssopimuksen Sycon kanssa ja levyttää merkille edelleen.

Toiseksi sijoittuminen olisi jatkumoa Saara Aallon kykykilpailumenneisyydelle: hän tuli toiseksi Talent Suomi -kilpailussa vuonna 2007, Suomen euroviisukarsinnoissa vuonna 2011, The Voice of Finland -kisassa vuonna 2012 sekä Uuden musiikin kilpailussa vuonna 2016.

Suomessa kykykilpailujen toisilta ja kolmansilta sijoilta on tyypillisesti ponnistettu pidemmälle kuin voittosijoilta. Anna Abreu, Antti Tuisku ja Anna Puu esimerkiksi sijoittuivat kaikki Suomen Idols-kisassa toisiksi tai kolmansiksi ja ovat päässeet artisteina pidemmälle kuin kukaan Idolsin voittajista.

Saara Aallon kohdalla kakkossijat suomalaisissa kykykilpailuissa eivät ole johtaneet kansalliseen menestykseen, ja paljon onkin keskusteltu siitä, miksei hänestä ole vielä tullut Suomessa tähteä. Perusongelma lienee, ettei Aalto ole löytänyt taustalleen oikeita kontakteja tukemaan uraansa. Britannian X Factorin kautta niitä saattaa löytyä – vaikkei Simon Cowellin ja Syco Music -levymerkin varaan ehkä kannatakaan laskea.