1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yrittäjyys

Annika on rämpinyt 30 vuotta "yrittäjyyden kurjuudessa" – silti se on tehnyt onnelliseksi

Ravintolayrittäjä Annika Ojatalo sanoo, että parasta yrittäjäksi ryhtymisessä oli tietämättömyys. Ilman sitä hän olisi ehkä harkinnut yrittäjyyttä tarkemmin.

yrittäjyys
Kuvassa Annika Ojatalo
Katariina Poranen / Yle

Kauppakorkean käynyt Annika Ojatalo päätyi ravintolayrittäjäksi vuonna 1987. Taloudessa oli eletty jo jonkin aikaa nousukautta.

– Tietämättömyys on ollut parasta. Jos olisin tiennyt kaiken, minkä tiedän nyt, olisin ehkä pari kertaa miettinyt, olisinko jättänyt hyvän viran kauppaopistolla ja ruvennut baarin pitäjäksi, sanoo Kokkolan Wanhan lyhdyn omistaja Annika Ojatalo.

80-luvun nousukauden jälkeen tuli 90-luvun lama. Markka devalvoitiin ja kellutettiin. Moni yrittäjäkollegoista kaatui, mutta Ojatalo selvisi, vaikka hänen 1,5 miljoonan markan lainastaan tulikin 2,5 miljoonan laina.

Minulla oli vankka visio, että tästä täytyy selvitä. Sukulaiset takasivat lainaani. Jos en olisi selvinnyt, myös he olisivat menettäneet omaisuutensa.

Ravintolayrittäjä Annika Ojatalo

Miljoonien lainan lisäksi Ojatalolla oli 90-luvun synkimmän laman aikaan 6 vakituista työntekijää ja 3 alaikäistä lasta – asiakkaita ei juurikaan.

– Minulla oli vankka visio, että tästä täytyy selvitä. Sukulaiset takasivat lainaani. Jos en olisi selvinnyt, myös he olisivat menettäneet omaisuutensa.

"Yrittäjän työmäärä vain kasvaa"

Ravintolayrittäjän näkökulmasta laman jälkeen ei koskaan enää palattu 80-luvun hyviin vuosiin. Töitä on pitänyt paiskia yhä enemmän.

– Entistä enemmän töitä saman tuloksen saavuttamiseksi, Ojatalo tiivistää.

Samalla myös byrokratia paperitöineen on lisääntynyt. Erilaisia tarkastajia varten Ojatalon ravintolassa on tallella kaksi mappia, joissa on 24 välilehteä. Tarkastajan tullen työntekijöiden pitää löytää mapeista oikeat asiakirjat.

"Työntekijän asema on parempi"

Annika Ojataloa huolestuttaa se, että työttömiä ja nuoria kannustetaan yrittäjiksi. Yrittäjänä menestyminen vaatii hänen mukaansa ammattitaitoa ja tarpeeksi paloa – pitää olla valmis tinkimään esimerkiksi viikonloppuvapaista ja tekemään töitä enemmän kuin 8 tuntia päivässä.

– Missään nimessä ei kannata ryhtyä yrittäjäksi, jos ei ensin osaa jotain superhyvin. Pitää olla myös luova, keksiä, miten selviää aina uudesta vuodesta. Työntekijällähän ei ole sitä ongelmaa, hän tietää tulonsa kuussa.

Missään nimessä ei kannata ryhtyä yrittäjäksi, jos ei ensin osaa jotain superhyvin. Pitää olla myös luova, keksiä, miten selviää aina uudesta vuodesta.

Ravintolayrittäjä Annika Ojatalo

Ojatalo sanoo, ettei ole missään vaiheessa ollut yhtä hyvässä asemassa kuin työntekijä.

– Työntekijä on Suomessa turvattu, hän saa palkkansa ihan varmasti. Kun rupeaa yrittäjäksi, ei ole mitään varmaa.

Vaikka yrittäminen ei ole helppoa, on se Ojatalolle luontevaa: tekeväisen ihmisen elämäntapa, joka tekee arjesta onnellisen. Onni tulee arkisista onnistumisista. Hyvistä yöunista Ojatalo ei tingi, ja murheet hän lokeroi tarvittaessa jonoon.

– Hyvä virka ja palkka eivät ehkä olisi tehneet minua näin onnelliseksi kuin taapertaminen tässä yrittäjyyden kurjuudessa, Ojatalo toteaa.

Lue seuraavaksi