1. yle.fi
  2. Uutiset

Myanmarissa satelliittikuvat paljastavat muslimikylien tuhon

Human Rights Watchin mukaan yli tuhat taloa on tuhottu muslimivähemmistöön kuuluvien rohingyojen kylissä lyhyen ajan sisällä.

Myanmar
Lapsia juoksee sateessa. Bamburakenteisia taloja kylän raitilla.
Rohingya-lapset leikkivät sateessa Myanmarin sisäisten pakolaisten kylässä Rakhinen osavaltiossa. Nyunt Win / EPA

Myanmarin Rakhine-osavaltiossa meneillään olevan turvallisuusoperaation aikana on tuhottu suuri määrä muslimivähemmistöön kuuluvien rohingyojen koteja.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan tämän kuun aikana on hajotettu ainakin 1 200 asumusta. Ainakin 30 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa väkivaltaisuuksien takia. Kuolonuhreja on kymmeniä, järjestö arvioi.

- Uudet satelliittikuvat vahvistavat, että rohingyojen kylien tuhoaminen on paljon laajempaa kuin mitä Myanmarin hallitus myöntää. sanoo Human Rights Watchin Aasian aluejohtaja Brad Adams.

Poliisien surmaaminen sai aikaan otteiden kiristymisen

Poliisi aloitti rohingyojen kylissä suuren kurinpito-operaation sen jälkeen, kun yhdeksän poliisia kuoli tuntemattomien miesten hyökkäyksessä lähellä Bangladeshin rajaa viime kuussa.

Viranomaisten kanta on, että hyökkääjillä oli yhteyksiä rohingyoihin.

Rohingyat ovat vailla kansalaisuutta oleva vähemmistö, jonka kova kohtelu on jatkunut senkin jälkeen, kun Myanmar eli entinen Burma sai demokraattisesti valitun hallituksen viime vuonna.

Muun muassa demokratialiikkeen johtohahmoa, hallituksessa istuvaa Aung San Suu Kyita on syytetty siitä, että hän ei ole asettunut vastustamaan muslimivähemmistön kaltoin kohtelua.

Buddhalaiset ja muslimit vastakkain

Rohingyoja vastaan ovat hyökänneet muun muassa Rakhine-osavaltiossa enemmistönä olevat buddhalaiset. Monet paikalliset pitävät Rakhinen muslimeja laittomina siirtolaisina. Rohingyat itse sanovat eläneensä Myanmarin alueella vuosisatojen ajan.

Human Rights Watch vaatii Myanmarin hallitusta päästetään toimittajat ja ulkopuoliset tarkkailijat tutkimaan muslimikylien tilannetta.

Muun muassa YK on varoittanut humanitaarisesta kriisistä rohingyojen asuinalueilla.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi