Hyppää sisältöön

Joulupukki tuli tykin kanssa – Kokkolan joulunavaus hämmensi ja nostatti jälkipuheita

Joulupukki ihmetytti Kokkolan joulunavauksessa vilkuttamalla lapsille kuorma-autosta, joka hinasi perässään 1. maailmansodan tykkiä.

Kuvassa joulupukki kuorma-auton lavalla
Kokkolan joulunavauksessa joulupukki esiintyi vanhan sotakaluston kanssa.

Kokkolan joulunavauksessa nähtiin viime viikonloppuna harvinainen yhdistelmä.

Joulupukki saapui lauantain tapahtumassa paikalle sota-aikaisella kalustolla ja vilkutteli lapsille kuorma-auton lavalla olevan telatraktorin kyydistä. Lisäksi yhdistelmän perässä oli 1. maailmansodan aikainen alkuperäinen tykki.

Jo paikan päällä näky herätti hämmennystä – moni mietti, mitä joulun rauhaa henkivän sanoman ja sotakaluston yhdistämisestä pitäisi ajatella. Myöhemmin samaa on puitu muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Siinä oli revitty joulupukki sellaiseen isänmaalliseen tehtävään, joka ei välttämättä minusta tunnu hyvältä. Sotakaluston yhdistäminen jouluun oli minusta moka.

Jan Björklund

Esimerkiksi kokkolalaisen Jan Björklundin mielestä sotakaluston yhdistäminen jouluun oli ylilyönti. Björklund näkee, että joulupukki liittyy joulun perimmäiseen tarkoitukseen, joista yksi on rauha.

– Siinä oli revitty joulupukki sellaiseen isänmaalliseen tehtävään, joka ei välttämättä minusta tunnu hyvältä. Sotakaluston yhdistäminen jouluun oli minusta moka.

Björklund kuitenkin lisää, että erillisenä, joulun ulkopuolisena tapahtumana vanhan sotakaluston esittelemisessä ei hänen mielestään olisi ongelmaa.

Ennakoi Suomi 100 -tapahtumaa

Joulunavausta järjestävän City Kokkolan toiminnanjohtaja Kari Moilanen kertoo, että vanhaa sotakalustoa oli paikalla ensi vuonna järjestettävää Suomi 100 -tapahtumaa ennakoiden. Tällä halutaan Moilasen mukaan vaalia historiallista kulttuuriperinnettä.

Moilanen ei kuitenkaan kommentoinut joulunavauksen aiheuttamaa hämmennystä, eikä antanut tarkkaa vastausta, miksi tykki oli mukana tapahtumassa ja kuka oli asiasta päättänyt.

City Kokkolan hallituksen puheenjohtajan Tony Storbackan mukaan hallitus ei ole käsitellyt joulunavauksen järjestelyjä.

.
.