1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Posti- ja kuriiritoiminta

Posti tuo kotiin jo pakasteherneetkin – jonain päivänä Posti tekee kaikkea muuta paitsi jakaa postia

Posti kuljettaa kotiin ja konttoreihin jo kaupan ruokakassejakin. Postin kilpailijat taas jakavat kirjeitä yöllä.

Ville Reinikainen kuljettaa asiakkaille internetistä tilattuja ruokakasseja. Se on yksi Postin uusista palveluista. Kuva: Yle

Kuorma-auton kuljettaja Ville Reinikainen avaa uutuuttaan natisevan kylmälaukun kantta. Postin asiakas, lahtelainen kampaamoyrittäjä, on tilannut nettikaupasta ruokaa. Reinikainen on tuonut ruokakassit pakasteineen yrittäjän työpaikalle.

– Tämä on uutta toimintaa ja varmaan kasvaa nykyisestä, kuljettaja Reinikainen sanoo.

Joka postilaatikolla tyhjenevän auton kanssa

Posti etsii uusia palveluja vuosi vuodelta vähenevien kirjeiden ja lehtien tilalle. Jakajia kaupataan ruohonleikkaajiksi, lumenluojiksi, vanhusten perään katsojiksi ja hyllyttämään tuotteita kaupoihin.

Postipalveluiden johtaja Turkka Kuusisto ennustaa, että paperista postia riittää vielä 2020-luvulle. Sitten Posti melkeinpä muuttuu yritykseksi, joka tekee kaikkea muuta paitsi jakaa perinteistä postia.

– Me kierrämme joka tapauksessa jokaisen suomalaisen postilaatikon ja postiluukun viitenä päivänä viikossa, johtaja Kuusisto kuvailee tämän hetken tilannetta.

Painetut tuotteet muuttuvat sähköisiksi ja paperinen jaettava vähenee. Postilaatikolta toiselle ei kannata ajaa tyhjällä autolla. Kirjeiden kera on tarkoitus jakaa muutakin – ja tarkistaa esimerkiksi, onko vanhus ottanut lääkkensä.

Postinjakaja muuttui pakettikuskiksi

Kuljettaja Ville Reinikaisen ura Postissa kuvaa hyvin valtionyhtiön muutosta. Reinikainen tuli taloon 20 vuotta sitten postinkantajaksi.

Kirjeitä, kortteja, lehtiä ja mainoksia riitti. Vielä silloin puhuttiin postinkantajan kapeasta mutta pitkästä leivästä.

Nyt tilanne on toinen. Tuhannet postinkantajat ovat joutuneet lähtemään Postista vajaan viiden viimeisen vuoden aikana.

Ville Reinikainen on siirtynyt auton rattiin kuljettamaan paketteja ja muita lähetyksiä. Nettikaupat lisäävät pakettikuljetuksia. Viimeisimpänä uutuutena ovat nettikauppojen ruokakassit.

Tässä työssä tulee eteen monenlaisia ihmisiä ja tilanteita. On oltava edes kohtuulliset sosiaaliset taidot, Reinikainen kuvailee työn vaatimuksia.

Kampaamosta lähdettyään Reinikainen kaasuttelee takaisin Lahden postiterminaaliin. Ruokakassitkin lastataan siellä kuljetusautojen kontteihin omissa kylmälaukuissaan, aivan kuin mikä muu tahansa nettiostos.

Kilpailija jakaa kirjeitä aamuyöstä

Samaan aikaan, kun Postin jaettava vähenee, kilpailu kiristyy. Vaikka kirjeiden määrä on vähentynyt huomattavasti, niiden jakelu kiinnostaa kilpailijoita.

Lahdessa paikallinen lehtitalo Mediatalo Esa on napannut itselleen jo pienen siivun yritysten lähettämää kirjepostia. Mediatalon jakeluyhtiön työntekijät jakavat Etelä-Suomen Sanomia ja muita sanomalehtiä viikon jokaisena yönä. Lehtien mukana kulkee nyt parikymmentä tuhatta kirjettä vuosittain.

Kirjeitä on saanut jakaa kesäkuusta lähtien vapaasti. Pelkkä ilmoitus Viestintävirastolle riittää. Kilpailijoita eivät koske samat velvoitteet kuin Postin postimerkillisiä kirjeitä. Jakelun ei siis tarvitse olla viisipäiväistä ja kirjeiden kulkunopeuden voi aina sopia asiakkaan kanssa.

Lehdenjakaja tuo myös pikkupaketteja

Lehdenjakaja Antti Paananen jakaa myös yritysten lähettämiä kirjeitä keskellä yötä. Se on lahtelaisen Mediatalo Esan jakeluyhtiön uusi palvelu. Kuva: Yle

Lehdenjakaja Antti Paananen kantaa yöllä kolmen aikaan autoonsa satoja jaettavia lehtiä. Ne odottavat Mediatalo Esan hallissa. Hän kurkistaa myös kirjelaatikkoon.

– No niin, täältä löytyy kirjeet, Paananen puhelee.

Yritysten lähettämiä kirjeitä on satakunta Paanasen reitille.

Kirjeet eivät ole mikään kultakaivos jakeluyhtiöllle, mutta hyvin tarpeellinen tulonlisä.

Mediatalo Esan toimitusjohtajan Jaakko Lintusen logiikka on aivan sama kuin Postin johtajienkin.

– Jaettavien sanomalehtien määrä on trendinomaisesti laskenut. Kun meillä on jakeluverkosto valmiina, olemme hommanneet siihen lisää jaettavaa, Lintunen kertoo painotalon jyskeessä.

– Pystymme hillitsemään jakelun kustannusten nousua ja sitä kautta lehtien hintojen nousua, kun teemme muutakin liiketoimintaa kuin perinteistä ydinsanomalehteä, Lintunen sanoo.

Lintusen johtama yritys jakaa jonkin verran myös aikakauslehtiä. Sekin on pois Postilta.

– Meillä on pienpakettikokeilukin menossa, Paananen kertoo.

Lehtienjakaja ei voi kuitenkaan ryhtyä esimerkiksi ruohonleikkaajaksi jakoreitillään. Asiakkaat tuskin pitäisivät siitä keskellä yötä.