Musta laatikko voi tallentaa pian jokaisen italialaiskuskin liikkeet – "Minulla ei ole mitään salattavaa"

Kuljettajan ajotyyliä seuraavien gps-tallentimien suosio Italiassa kasvaa, koska laitteen myötä saa alennuksen vakuutuksesta. Nyt mustista laatikoista ollaan tekemässä pakollisia kaikille autoilijoille.

autot
Laura Rizzo
Laura Rizzo otti autoonsa mustan laatikon, koska vakuutusyhtiö antoi tuntuvan alennuksen autovakuutuksesta.Petri Burtsov / Yle

*ROOMA *Laura Rizzo on jumissa aamuruuhkassa. Kolmekaistaisella kadulla on rinnakkain viisi autoa, ja skootterit pujottelevat niiden välistä miten sattuu. Torvet soivat vähän väliä ja tunteet käyvät kuumina.

– Perusmenoa Roomassa. Edessäpäin on varmaan taas kolari, Laura naurahtaa.

Häntä itseään ei kolarointi pelota. Autosta nimittäin löytyy vakuutusyhtiön gps-tallennin eli niin sanottu musta laatikko.

Jos sattuisi onnettomuus, vakuutusyhtiö näkisi laitteen avulla tarkalleen, mitä Laura on tehnyt ja millaista nopeutta ajanut. Näin mahdollisessa kiistatilanteessa saataisiin selvitettyä, kuka onnettomuuteen on syypää.

Porkkanana tuntuva alennus vakuutuksesta

Laura Rizzo päätti asennuttaa autoonsa mustan laatikon, koska vakuutusyhtiö paitsi hoiti kustannukset myös antoi tuntuvan alennuksen autovakuutuksesta.

Italiassa pelkkä lakisääteinen liikennevakuutus saattaa maksaa jopa tuhat euroa vuodessa. Kun keskipalkka on 1 500 euroa kuussa, parinkymmenen prosentin alennus autovakuutukseen on huomattava säästö.

Paikannuslaitteet ovat yleistyneet Italiassa parissa vuodessa huimasti. Jo lähes joka viidennessä italialaisautossa on musta laatikko, ja vakuutusyhtiöt tarjoavat laitetta kaikille uusille asiakkailleen.

Myös Suomessa osaa vakuutusyhtiöitä kiinnostaa tuoda myyntiin ajamisen seurantatekniikkaan perustuvia vakuutuksia. Lue Ylen juttu aiheesta täältä.

Vakuutusyhtiön asentama musta laatikko autossa.
Jo lähes joka viidennessä italialaisautossa on musta laatikko.Petri Burtsov / Yle

Musta laatikko kerää monenlaista tietoa

Italialaisille vakuutusyhtiöille mustat laatikot ovat kultakaivos. Yhtiöt menettävät vuosittain suuria summia vakuutuspetoksiin, joita voidaan estää, kun asiakkaiden liikkeitä ja onnettomuustilanteita valvotaan.

Musta laatikko tallentaa auton liikkeistä monenlaista tietoa, kertoo johtaja Barbara Pepponi vakuutusyhtiö Groupamasta.

– Onnettomuustapauksissa saadaan selville muun muassa auton nopeus, miten se on jarruttanut, minkälaisella kadulla on ajettu ja mihin aikaan, Pepponi sanoo.

Barbara Pepponi
Johtaja Barbara Pepponi vakuutusyhtiö Groupamasta.Petri Burtsov / Yle

Pakolliseksi jo ensi vuonna?

Italian parlamentti käsittelee parhaillaan lakiesitystä, joka tekisi mustat laatikot pakollisiksi kaikkiin autoihin. Lainsäädäntö on Italiassa hidasta, mutta laki saattaa mennä läpi jo ensi vuonna.

Julkisessa keskustelussa lakiesitys ei ole näkynyt. Myöskään seurantalaitteisiin liittyvä yksityisyyden suojan näkökulma ei ole juuri saanut huomiota.

Vakuutusyhtiö Groupaman Barbara Pepponin mukaan yksityisyyden suoja ei ole vaarassa. Pepponin mukaan mustien laatikoiden tiedot tallentuvat yrityksen palvelimille yhtenä nimettömänä tietovarantona, ja ne saa yhdistää yksittäisen asiakkaan tietoihin vain onnettomuustapauksissa tai asiakkaan suostumuksella.

Mustan laatikon autoonsa ottanutta Laura Rizzoa asia ei huoleta.

– Minulla ei ole mitään salattavaa. En käytä autoani rikolliseen toimintaan. Sitä paitsi minua voidaan jo nyt seurata kännykkäsignaalin avulla, hän sanoo.

Aotoliikennettä Roomassa.
Liikennettä Rooman kaduilla.Massimo Pecossi / EPA

"Ihmiset käyttäytyvät liikenteessä miten haluavat"

Kyselykierros Rooman kaduilla paljastaa, että pakolliselle mustalle laatikolle löytyy kannatusta.

– Loistava idea! Sen myötä rehelliset ihmiset säästäisivät rahaa. Italiahan on aivan kehitysmaa, ihmiset käyttäytyvät liikenteessä miten haluavat. Ehkä laatikko toisi tähän muutoksen, sanoo roomalainen Mirna.

Eläkepäivistään nauttiva Mariokin kannattaa pakollisuutta, mutta toivoo sääntöjä läpinäkyviksi.

– Myös vakuutuksen hinnanalennusten täytyy sitten olla pakollisia, Mario toteaa.

Nuorempaa sukupolvea edustavalta Marcolta ehdotus ei saa varauksetonta tukea.

– Kaipa se olisi hyvä juttu ja lisäisi turvallisuutta. Mutta samalla se lisäisi edelleen kansalaisten valvontaa ja heikentäisi yksityisyyden suojaa, Marco pohtii.