"Pitää olla verta, räkää ja pelissä puettu" – jokaisella fanipaidalla on tarinansa

Vaikka pelaajat vaihtavat joukkuetta ja edustuspaitoja kuin sukkia, pukeutuu kannattaja uskollisesti samaan fanipaitaan jopa vuosikymmeniä.

Fanivaatteet (Urheilu)
fanipaita
Joni Nikko teki vaikutuksen nuoreen raumalaisfaniin.Karri Laihonen / Yle

Jääkiekkojargoniin kuuluu pelaajan ylitsevuotava kunnioitus työnantajaansa kohtaan. Pelataan logolle, faneille ja perinteiselle seuralle. Seuraavalla kaudella sama pelaaja kuitenkin viilettää kentällä verivihollisen nutussa.

fanipaita
Jakub Petruzalek ihastutti Lukossa 2010-luvun taitteessa.Karri Laihonen / Yle

Kannattajat ovat toista maata. Uskollisuus seuraan paalutetaan pukeutumalla joka pelipäivä samaan rakkaaseen fanipaitaan - kaudesta toiseen.

– Odotan "Petrua" vielä takaisin, toteaa Jaakko Eskola kaihoisasti ennen Lukko-Saipa-ottelun alkua Äijänsuolla.

Hän kantaa ylpeydellä Lukosta jo viisi vuotta sitten lähteneen tsekkitähti Jakub Petruzalekin fanipaitaa. Eskola haluaisi ostaa uuden paidan, koska Lukko on Petruzalekin lähdön siirtynyt käyttämään kannattajien suosimaa vanhaa lehväslogoa. Parempaa pelaajaa ei kuitenkaan ole vielä tullut vastaan.

– Ostin tämän paidan huutokaupasta 2011 pudotuspelien ensimmäisen kierroksen ratkettua.

Mukava pelaaja teki vaikutuksen

Kannattaja saattaa alkaa fanittaa pelaajaa positiivisen kokemuksen kautta. Kaksi nuorta naista istuu Lukon fanikatsomossa päällään samanlaiset paidat. Emilia Mäkinen ja Emmilotta Lindell tapasivat Lukon entisen kapteenin Otto Honkaheimon viisi vuotta sitten. He olivat sen jälkeen myytyjä.

Fanipaidat
Sekä Janne Niskala että Jesse Virtanen ovat Rauman omia poikia ja fanien suosiossa.Karri Laihonen / Yle

– Nähtiin Otto Honkaheimo vuonna 2011 Savilan puistossa. Siitä asti ollaan häntä kannatettu, sanoo Lindell.

– Otto on aina niin hienosti huomioinut meidät. Vaikka hän ei enää Lukossa pelaa, mitään muuta paitaa emme päällemme laita, Mäkinen linjaa.

Jokaista tarinaa ei voi paljastaa

Porilainen mies Raumalla SaiPan fanipaita päällä. Erikoista mutta totta. Kannattajan pelipaita saattaa kätkeä taakseen päivänvaloa karttelevia tarinoita.

Fanipaita
Raumalta löytyi porilaismies, joka on SaiPa-fani.Karri Laihonen / Yle

– En voi valitettavasti paljastaa, miksi olen SaiPan kannattaja. Se ei ole oikein salonkikelpoinen julkisesti kerrottavaksi, kertoo Raumalla pelissä ollut SaiPa-paitaan sonnustautunut porilaismies.

Hän on fanipaitansa huutanut huutokaupasta. Sitä on käytetty oikeassa liigaottelussa eli se on "gameworn". Selässä lukee Kettunen.

– Aidossa fanipaidassa pitää olla räkää ja verta.

Oma pelipaita käy fanipaidasta

Myös Isomäen hornankattilasta Porista löytyy malliesimerkkejä fanin lojaalisuudesta. Erik Rasmussen ei varsinaisesti jäänyt liigahistoriaan merkittävänä tähtenä, mutta silti hänenkin nimensä näkyy porilaislehtereillä.

Fanipaita
Erik Rasmussen oli fanin mielestä iso apu karsinnoissa 2009.Carolus Manninen / Yle

– Rasmussen oli iso tekijä siinä, että Ässät ei pudonnut sarjasta silloin, kun pata oli karsinnoissa kaudella 2008-09, Rasmussenin sotisopaan sonnustautunut fani paljastaa.

Fanipaita saattaa monelle, varsinkin nuoremmalle kannattajalle, olla melko kallis investointi. Ässien D04-joukkueessa pelaava Juuso Rajala on keksinyt luovan ratkaisun asiaan.

– Käyn katsomassa pelejä omassa pelipaidassani. Selässä lukee siis Rajala.