1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tapahtumat

Parasta ennen -bileet jättivät jälkipuintia – oliko hallissa tuhat ihmistä liikaa?

Kajaanihallilla arvellaan olleen perjantaina ysäritapahtumassa yli tuhat ihmistä liikaa, mutta järjestäjä kiistää asian.

Kuva: Yle

Parasta Ennen – Pikkujoulut -tapahtuma juhlittiin viime perjantaina Kajaanihallissa. Hallipäällikkö Heikki Ovaska arvioi, että yleisömäärä hallissa lähenteli 3 500 ihmistä.

– Ennakkotieto meillä oli, että 2 600 lippua oli ennakkoon myyty ja ovelta sitten, miten paljon lie myytykään. Meillä itsellä on sellainen arvio, että väkeä olisi ollut noin 3 500.

Ylikomisario Kari Karppisen mukaan tapahtuman yleisötilaisuusilmoituksessa pikkujoulujen yleisömääräksi ilmoitettiin 2 500 henkeä.

Karppisen mukaan tapahtumaan oli ilmoitettu 25 järjestyksenvalvojaa.

En osaa yhtään sanoa, että mistä hallipäällikkö on tällaisen arvion tehnyt

Hannu Haljala

Kajaanihallin hallipäällikön ja paikalla olleiden mukaan tapahtumassa arvellaan olleen yli tuhat ihmistä enemmän, mitä yleisötilaisuusilmoituksessa ilmoitettiin. Karppisen mukaan tässä tapauksessa olisi rikottu paloturvallisuusmääritystä.

– Jos noin on, siinä on selkeästi rikottu pelastusviranomaisten antamia määräyksiä. Koska pelastusviranomaiset ovat suorittaneet palotarkastuksen ennen tätä tapahtumaa ja he ovat laittaneet siihen maksimiyleisömäärän, mitä ei saa ylittää, ylikomisario Karppinen toteaa ja alleviivaa järjestäjän vastuuta sisälle pääsijöitä laskettaessa.

Kuva Parasta ennen -tapahtumasta. Kuvaa on muokattu. Kuva: Yle

Mahdollisista sanktioita Karppinen ei lähtenyt vielä kommentoimaan.

– En osaa siihen sanoa tässä vaiheessa vielä mitään. Asiaa pitää ruveta selvittelemään, Karppinen sanoo.

Jo illan aikana yleisö kritisoi Facebookissa tapahtuman sivuilla (siirryt toiseen palveluun) ihmispaljoutta ja jonottamista.

Järjestäjä kiistää ylimääräiset henkilöt hallissa

Tapahtumakoordinaattorin Hannu Haljalan mukaan pikkujoulutapahtuman kokonaiskävijämäärä asettui 2 300–2 400 ihmisen väliin. Haljalan mukaan tapahtumaan lopetettiin lipunmyynti ovelta kello 21 aikoihin.

Hän piti yli 3 000 vieraan kävijämäärää mahdottomana.

– En osaa yhtään sanoa, että mistä hallipäällikkö on tällaisen arvion tehnyt. 3 500 ihmistä ei mielestäni sopisi halliin, vaikka ihmiset olisivat olleet aivan vierekkäin.

Haljala kiistää myös väitteen, että tapahtuma-alueelle olisi päässyt ilman lippua ja sisäänpääsymaksua. (siirryt toiseen palveluun) Silminäkijähavaintojen mukaan Kajaanihalliin kuitenkin pääsi ilman lipuntarkastusta tupakkapaikalta ja pääoveltakin.

– Joku on sanonut, että tupakointipaikalta olisi päässyt ilman lippua, mutta alueella oli jatkuva valvonta ja kulkemista valvottiin käsileimoin. En ole tietoinen, että isompi joukko ihmisiä olisi päässyt ilmaiseksi sisään, hän sanoo.

Haljalan mukaan paloturvallisuusmääräystä ei olla rikottu.

Järjestäjä on saanut tapahtumasta kaksijakoista palautetta. Haljala myöntää, että erityisesti narikkapalveluun olisi pitänyt kiinnittää huomiota. Osalta yleisöstä jäi takki narikkaan pitkien jonojen takia tai henkilökunta ei löytänyt takkia.

– Sisäänotto aiheutti nurinaa aivan aiheesta. Tilanne olisi pitänyt hoitaa toisin.

Poliisille kymmenkunta ilmoitusta

Komisario Jyrki Kivirinnan mukaan Parasta Ennen – Pikkujoulut -tapahtuma aiheutti poliisille kymmenkunta ilmoitusta, joista suurin osa oli järjestyshäiriöilmoituksia. Kivirinnan mukaan järjestyspaikka ei ollut paras mahdollinen.

– Kainuun alueella tämä aiheutti tapahtumana yllättävän paljon ilmoituksia. Jatkossa järjestyspaikkaa tulee miettiä tarkemmin. Erityisesti ahtaat porraskäytävät aiheuttivat kahnaustilanteita, Kivirinta sanoo.

Järjestäjän mukaan poliisi kävi poistamassa voimakkaasti päihtyneitä henkilöitä useaan otteeseen.

Hallipäällikkö Heikki Ovaskan mukaan yleisömäärä ei aiheuttanut halliin materiaalivahinkoja, mutta hallin ja sen ympäristön siivousurakka yllätti järjestäjätkin.