1. yle.fi
  2. Uutiset

Lahtelaisilta nuiva vastaanotto idealle olympialaisista – "Tulee aivan liian kalliiksi"

Suomen olympiakomitean tuleva puheenjohtaja ehdottaa talviolympialaisia Lahteen, Tampereelle ja Helsinkiin. Urheilukaupunki Lahdessa ajatuksesta ei innostuta ainakaan nyt.

olympialaiset
Hyppyrimäet
Lahden hyppyrimäet Salpausselän kisojen aikaan 2012. Yle / Hanna Lumme

Yhteisten talviolympialaisten järjestäminen vuonna 2026 saa Lahdessa viileän vastaanoton. Suomen olympiakomitean puheenjohtajaksi nouseva Timo Ritakallio ehdotti Lännen median haastattelussa, että Suomi hakisi talviolympialaisia, ja ne järjestettäisiin Helsingissä, Lahdessa ja Tampereella.

Lahden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Rostedt (kok.) toteaa, että Lahdessa olisi valmiiksi oivat puitteet muun muassa mäkihypylle. Rostedtin mukaan olympiakisojen hakeminen tulisi kuitenkin kyseeseen vain, jos Kansainvälinen olympiakomitea laskisi vaatimustasoaan hakijoille.

– Olympialaisia ei pysty enää tänä päivänä normaali demokraattinen valtio järjestämään. Se tulee aivan liian kalliiksi, Rostedt toteaa.

Olympialaisia ei pysty enää tänä päivänä normaali demokraattinen valtio järjestämään.

Juha Rostedt

Luhta ei hyppäisi oikopäätä olympiajunaan

Myöskään lahtelaisen vaatevalmistajan Luhdan toimitusjohtaja Vesa Luhtanen ei ideasta välittömästi innostu.

– Taloudellisten raamien pitää olla kunnossa, ja tehtävien investointien pitää olla sillä tasolla, etteivät ne rasita liikaa paikallistoimintaa.

Kansainvälinen Luhta on muun muassa Lahden ensi talven MM-kisojen pääyhteistyökumppani. Näkyvyydestä huolimatta mahdolliset talviolympialaiset eivät kutkuta toimitusjohtajaa.

– Odotetaan nyt minkälaisia yksityiskohtia saadaan, ja katsotaan sitten uudestaan, Luhtanen nauraa.

Taloudellisten raamien pitää olla kunnossa, ja tehtävien investointien pitää olla sillä tasolla, etteivät ne rasita liikaa paikallistoimintaa.

Vesa Luhtanen

Kansanedustaja: Lahti potentiaalisin

Myös päijäthämäläinen kansanedustaja, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen suhtautuu ehdotukseen varauksella.

– Jos Suomessa joku, niin Lahti ilman muuta. Mutta tietysti se on valtava taloudellinen ponnistus. Kyllä se vaatii pitkää harkintaa ja selvittelyä, Jokinen pohtii.

Lahti haki 1990-luvun alussa talviolympialaisten isännyyttä vuodelle 2006 tuloksetta.

Lue seuraavaksi