Luottamuspula johti Suomen Metsästäjäliiton hallituksen eroon – työilmapiiri tulehtunut

Metsästäjät äänestivät viikonvaihteessa etujärjestönsä luottamuksesta. Kiistan kohteena ovat olleet muun muassa liiton ja piirien kannat riistapolitiikassa ja keskustoimiston työilmapiiri.

Metsästäjäliitto
Metsästysmuseon Suden paluu -näyttelyn täytetty susi
Susi ja sen metsästys jakaa metsästäjien mielipiteitä. Markku Karvonen / Yle

Riihimäeltä käsin toimivan Suomen Metsästäjäliiton hallitus ja puheenjohtaja vaihtuvat luottamuspulan takia. Metsästäjäliiton hallitus hävisi Porissa viikonvaihteen liittokokouksessa pidetyn luottamusäänestyksen äänin 891 - 689.

Lauri Kontro ehti johtaa Metsästäjäliittoa yhdeksän vuotta. Jos luottamusta ei ole, niin silloin pitää valita tietysti uudet miehet ja naiset remmiin, sanoo ex-puheenjohtaja Kontro.

Epäluottamuksen taustalla ovat pitkään jatkuneet näkemyserot Metsästäjäliiton piirien ja hallituksen välillä.

– Se on pitempiaikaisen kehityksen tulos, myöntää Kontro.

– Liitossa on ollut jo pitkään eri suuntiin vetäviä voimia ja nyt vastakkaiset kannat kärjistyivät sellaisiksi, että niiden välillä äänestettiin.

Riistapolitiikka jakaa mielipiteitä

Monen metsästäjän mielestä liitto suhtautuu liian löyhästi suurpetoihin. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan piirissä toivottaisiin enemmän sudenkaatolupia.

Lauri Kontro arvioikin, että yhtenä syynä hallituksen epäluottamukseen oli riistapolitiikka eli vastakkain olivat maltillinen linja ja kova linja.

Vastakkain olivat maltillinen linja ja kova linja.

Lauri Kontro

– Tähän asti meillä on liitossa ollut aika suuri yksimielisyys siitä, millaista suurpetopolitiikkaa me tähän maahan haluamme. Yksityiskohdissa on toki eriäviä mielipiteitä ja niitä pitääkin olla.

– Susipolitiikassa meillä on yhteinen linjaus siitä, että susia pitää voida metsästää kuten karhua tai ilvestä, koska ne ovat riistaa. Kantoja pitää pystyä säätelemään metsästyksellä. Se on peruslähtökohta. Uskon, että enemmistö jäsenistöstä on edelleen sitä mieltä.

Toimiston työilmapiiristä kynnyskysymys

Jokioisilla asuva Jorma Hacklin on ollut 12 vuotta etelähämäläisenä edustajana liitossa ja hallituksessa. Hän kertoo, että viikonvaihteen kokouksessa tärkään osaan nousi suden lisäksi myös Suomen Metsästäjäliiton keskustoimiston työilmapiiri.

Henkilökunnan työolosuhteita ja -ilmapiiriä on koetettu parantaa jo parin vuoden ajan. Myös liiton hallitus on koettanut parantaa toimiston ilmapiiriä.

– Monet piirit olivat yhdessä tehneet liittokokousaloitteen, jossa haluttiin tietää, mitä hallitus on tehnyt työntekijöiden olosuhteiden parantamiseksi, kertoo Jorma Hacklin.

Hallituksen tekemä selvitys ei kuitenkaan tyydyttänyt kaikkia kokousedustajia.

– Tässä vaiheessa kokouksessa tehtiin nimittäin ehdotus hallituksen luottamusäänestyksestä. Äänestyksen tulos oli se, että hallituksen toimet eivät ole olleet riittäviä.

Uuden hallituksen Suomen Metsästäjäliitto saa joulukuun lopussa, jolloin se pitää ylimääräisen kokouksensa Seinäjoella. Liittokokous on Metsästäjäliiton korkein päättävä elin, jossa edustettuina ovat kaikki liiton kuusitoista piiriä.

Suomen suurimpiin harrastajajärjestöihin kuuluvalla Metsästäjäliitolla on yli 150 000 jäsentä.