Hyppää sisältöön

Terhi Kiemungin puolustus oikeudessa: Kyse ei ole vihapuheesta vaan poliittisesta puheesta

Tampereen perussuomalaisten puheenjohtaja kiistää syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, syyttäjä vaatii Terhi Kiemungille sakkorangaistusta.

Kuva: Terri Niemi / Yle

Pirkanmaan käräjäoikeudessa on puitu maanantaina Terhi Kiemungin Uusi Suomi -verkkopalveluun kirjoittamaa blogia, jossa sanottiin kaikkien Euroopan terroristien olevan muslimeja. Puolustus kiisti syytteet jyrkästi. Syyttäjä vaatii Kiemungille sakkorangaistusta.

Oikeudenkäynnin ainoa riidaton seikka oli se, että Terhi Kiemunki oli kirjoittanut blogitekstin Uuden Suomen ylläpitämään Puheenvuoro-blogipalveluun.

Tampereen perussuomalaisten puheenjohtaja koki keväällä median tuominneen hänet kirjoituksensa vuoksi ja teki tästä syystä syytteeseen johtaneen tutkimuspyynnön.

Kirjoitusta Kiemunki ja hänen puolustuksensa pitävät poliittisena mielipiteenä, ei vihapuheena. Kirjoitus on heidän mielestään luettava kokonaisuutena, ei yksittäisinä lauseina. "Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta tässä ajassa kaikki Euroopan terroristit ovat muslimeja" on Kiemungin mielestä faktaa.

Syytettä oikeudessa ajanut Sisä-Suomen syyttäjäviraston kihlakunnansyyttäjä Pasi Vainio on asiasta toista mieltä. Syyttäjä katsoo, että tekstissä on paneteltu ja solvattu islamin uskontoa tunnustavaa ihmisryhmää uskonnon perusteella.

– Perusteenahan tässä on, että kirjoitus oli siten vahvasti yleistävä, ja koskee tiettyä ihmisryhmää uskonnon perusteella. Se sisältää myös vihjauksia siitä, että tämä ihmisryhmä omaa tiettyjä taipumuksia. Tämä on johtanut syytteen nostamiseen valtakunnansyyttäjäviraston toimesta. 

Tuomio Terhi Kiemungin jutussa tulee ensi viikon torstaina.