Rakennusvirhe aiheutti kosteusongelman: Toukokuussa avatun palvelukodin asukkaat evakkoon

Tamperelaisen palvelukodin rakentamisessa kaikki ei mennyt niin kuin pitää. Muutaman kuukauden talossa asuneet vanhukset joutuvat muuttamaan korjausten tieltä.

Palvelukoti Pohjola on rakennettu entiseen Haarlan tehtaaseen Tampereen Tammelaan. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Tamperelaisen Palvelukoti Pohjolan asukkaat joutuvat muuttamaan väistötiloihin kosteusongelmien takia. Upouusi 90 vanhuksen palvelukoti Tampereen Tammelassa avattiin toukokuussa. Ongelmat havaittiin lähes välittömästi.

– Yhdessä huoneessa tuntui hajua, jonka syytä lähdettiin välittömästi selvittämään, kertoo talosta vastaavan Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja Atanas Aleksovski.

Ongelmat johtuvat mitä ilmeisimmin rakennusvirheestä. Aleksovskin mukaan kosteutta on havaittu ikkunoiden ympärillä.

– Mitään putkirikkoa siellä ei ole. Rakentamisen aikana seiniin on päässyt kosteutta tai tasoite ei ole kuivunut kunnolla. Nyt seiniä pitää avata, villoja poistaa ja tehdä uusiksi, hän kertoo.

Remontin arvioitu kesto on kolme kuukautta. Pohjolan palvelukodin pääurakoitsija on rakennuskonserni Jatke Oy. Se myös vastaa vaurioiden korjaamisesta.

Asukkailta ei peritä vuokraa väliaikaistiloissa eikä muutosta tule asukkaille ylimääräisiä kuluja. Muuttoa sekä väliaikaistiloihin asettumista varten hankitaan lisähenkilökuntaa.

Talo tyhjenee remontin edetessä

Pahin tilanne on talon toisen kerroksen ryhmäkodissa, joka tyhjennetään ensimmäisenä. Myöhemmin vuorossa ovat kolmannen ja neljännen kerroksen kodit. Ensimmäisestä kerroksesta, jossa toimii palvelu- ja päiväkeskus, ei ole löytynyt kosteutta.

– Ensimmäinen ryhmä muuttaa remontin alta jo tänään maanantaina väistötiloihin Koukkuniemen alueelle, kertoo kehittämis- ja palvelupäällikkö Marjut Lindell Tampereen kaupungilta.

– Muita ryhmäkoteja tyhjennetään sitä mukaa, kun remontti etenee ja löytyy riittävän asianmukaisia väistötiloja.

Positiivista on se, että ongelma löydettiin heti ja se myös korjataan välittömästi. Olisi katastrofi, jos ihmiset olisivat asuneet siellä monta vuotta ja saaneet oireita.

Atanas Aleksovski

Juuri avatun palvelukodin joutuminen heti remonttiin harmittaa.

– Todella ikäväähän tämä on ennen kaikkea asukkaiden, heidän omaistensa ja talossa työskentelevän henkilökunnan kannalta, Lindell sanoo.

– Mutta luotamme vahvasti siihen, että tilanne saadaan korjattua ja päästään entistä ehompiin tiloihin.

Myös Aleksovski on luottavainen.

– Positiivista on se, että ongelma löydettiin heti ja se myös korjataan välittömästi. Olisi katastrofi, jos ihmiset olisivat asuneet siellä monta vuotta ja saaneet oireita, hän sanoo.

– Tuntuu aika kummalliselta, että tällaista tapahtuu. Eikä tämä valitettavasti ole ainutlaatuista.