Hyppää sisältöön

Tiesitkö, paljonko maksat veroa kotikuntaasi? Katso laskurista, olisiko naapurikunnassa halvempaa

Nimellinen veroprosentti ei kerro koko totuutta maksamasi kuntaveron määrästä. Ylen kuntaverolaskurista voit helposti tarkistaa, paljonko maksat kuntaveroa vuonna 2017.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kuntaverolaskuri

Perustuu vuoden 2017 kuntaveroprosentteihin. Siirry vuoden 2018 kuntaverolaskuriin.

Kerro kotikuntasi
Kerro kuukausipalkkasi

Päivitetty 23.1.2018: Muutettu laskukaavaksi kuukausipalkka * 12,5, jotta otetaan huomioon lomaraha. Aikaisemmin käytettiin kertoimena 12.

Syötä laskuriin vain palkkatulot, ei esimerkiksi eläkettä tai työttömyyspäivärahaa. Niitä verotetaan eri tavalla. Tiedot ovat suuntaa-antavia eikä laskurissa huomioida kaikkia verotuksessa tehtäviä vähennyksiä tai kirkollisveroa. Työeläkevakuutusmaksun laskennassa on käytetty alle 53-vuotiaan palkansaajan prosenttia 6,15. Vuosipalkka lasketaan kuukausipalkka * 12,5.Lähde: Verottaja, Veronmaksajain Keskusliitto

Kuntavero on virallisesti tasavero eli periaatteessa kaikki saman kunnan asukkaat maksavat kunnallisveroa saman veroprosentin mukaan. Käytännössä asia ei ole näin. Erilaisten, pääosin automaattisesti huomioitavien verovähennysten takia kuntalaisen todellinen eli efektiivinen veroaste on aivan jotain muuta kuin nimellinen veroprosentti antaa ymmärtää.

Käytännössä kuntalaisen todellinen kunnallisveroprosentti on alhaisempi ja vaihtelee tulojen mukaan. Koko maan keskimääräinen kunnallisveroprosentti on ensi vuonna 19,91 prosenttia, kun efektiivinen veroaste jää useita prosenttiyksikköjä sitä alemmas.

Ylen kuntaverolaskurista voit helposti tarkistaa, paljonko maksat kuntaveroa kotikuntaasi ensi vuonna – euroina. Verovelvollisen henkilökohtaisia vähennyksiä (esimerkiksi matkakuluja) laskuri ei huomioi, joten siltä osin laskurin antama summa on suuntaa-antava.

Kertomalla kuukausipalkkasi ja kotikuntasi laskuri kertoo, paljonko maksat kunnallisveroa vuodessa. Laskuri näyttää myös minkä verran enemmän tai vähemmän maksaisit kunnallisveroa naapurikunnissasi, jos muuttaisit sinne.

Eläketulojen kuntaveroasteen laskemiseen laskuri ei sovellu, koska eläketulojen verotus lasketaan eri tavalla. Eläketuloissa ei ole esimerkiksi tulonhankkimisvähennystä eikä ansiotulovähennystä.

_Juttua muokattu klo 09.26 lisäämällä siihen eläketuloista kertovat lauseet. _