Nämä joukkueet ovat mukana Suomen kaikkien aikojen lobbauskisassa – tähtäimessä kymmenen miljardin hävittäjädiili

Entiset upseerit ja huippuvirkamiehet tukevat hävittäjävalmistajien myyntityötä Suomessa. Tulitukea tulee myös Suomen suurimmilta viestintätoimistoilta ja myyjämaiden suurlähetystöiltä. 

ilmavoimat
Ruska-harjoituksessa lennetään yli 50 koneella tällä viikolla.
Ilmavoimien Ruska-harjoitukset 2016.Ilmavoimat

Suomen tuleva hävittäjähankinta on paitsi hävittäjävalmistajien, myös niitä edustavien viestintätoimistojen välinen kamppailu.

Kaiku Helsinki auttaa Eurofighter-hävittäjää valmistavaa BAE Systemsiä, Hill+Knowlton Strategies taas on apuna F-35-hävittäjää valmistavan Lockheed Martinin myyntityössä. Gripen E-hävittäjää valmistavaa Saabia auttaa Miltton, jonka palkkalistoilla on lukuisia entisiä poliitikkoja ja erityisavustajia.

Valmistajat yrittävät toimistojen avulla vakuuttaa Suomen päättäjät tietyn hävittäjämallin paremmuudesta. Vaikka valintaan on vielä viisi vuotta, ovat myyntitiimit jo olleet aktiivisesti yhteydessä kansanedustajiin, puolustushallintoon, tiedotusvälineisiin ja puolustusteollisuuden johtajiin.

Esimerkiksi eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenille on tarjottu matkoja ilmailunäyttelyihin tapaamaan hävittäjävalmistajien edustajia. Turku Air Showssa jo kesällä 2015 oli esillä F-35-hävittäjän simulaattori, jonka kyytiin saatiin myös poliitikkoja.

BAE Systemsin Eurofighter-kampanjaa Suomessa vetävä Mark Parkinson kertoo Ylelle, että yhtiön edustajat ovat jo tavanneet joukon avainhenkilöitä kuten poliitikkoja sekä puolustusministeriön ja puolustusvoimien väkeä.

– Toimme Kuopio Air Show -tilaisuuteen kaksi Eurofighter-hävittäjää. Vieraaksemme tuli huomattava määrä VIP-henkilöitä, joille kerroimme hävittäjän suorituskyvystä.

Parkinson lupaa asejätin parantavan juoksuaan ensi vuonna.

– Silloin vietetään Suomen 100-vuotisjuhlia. Siihen liittyvissä tapahtumissa meillä on mainioita tilaisuuksia tavata sidosryhmiä ja kertoa tuotteestamme, sanoo Parkinson.

Mark Parkinson
Mark ParkinsonSasha Silvala / Yle

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva päättänyt, että tapaa lobbareita vain puolustusvaliokunnan työhuoneessa. Hän kertoo saaneensa kutsuja viime keväästä lähtien.

– Tässä on pidettävä pää kylmänä. Olen saanut kutsuja ilmailutapahtumiin, mutta olen ilmoittanut kalenterin olevan täynnä.

Puolustusministeriö on puolestaan päättänyt, että lobbarit pääsevät tapaamaan ministeriössä vain hävittäjähankkeessa työskenteleviä, mutta ministerin ja hänen esikuntansa kerrokseen myyntimiehillä ei ole asiaa.

Suomalainen kenraali hävittäjävalmistajan apuna

Toimistot ovat erinomaisesti verkottuneita, sillä niiden palveluksessa on lukuisia entisiä poliitikkoja sekä kansanedustajien ja ministereiden erityisavustajia. He tietävät keneen ja miten Suomessa kannattaa olla yhteydessä.

Esimerkiksi Milttonin toimitusjohtajana on Jyrki Kataisen entinen erityisavustaja Jussi Kekkonen. Hill+Knowltonin vaikuttajaviestintää taas vetää Jutta Urpilaisen entinen avustaja Arto Virtanen. Viestintätoimistoilla on siis jo valmiiksi hyvät verkostot ihmisiin, joilla on nyt tai tulevaisuudessa vaikutusta hävittäjähankintaan.

Toivoisin, että parhaat voimat olisivat valtakunnan eivätkä yksityisten lobbarifirmojen käytössä.

Ilkka Kanerva

Viestintätoimistot eivät kuitenkaan ole ilmasodan parhaita asiantuntijoita. Siksi myyntiponnistelujen tueksi on palkattu huomattava määrä entisiä huippu-upseereita ja puolustushallinnon virkamiehiä. Tyypillisesti he toimivat oman konsulttiyrityksensä kautta. Valmistajien mukaan konsulttien tehtävänä ei ole lobata, vaan antaa yritykselle ymmärrystä Suomen yhteiskunnasta ja puolustusvoimien toiminnasta.

Pelkästään Saabin Gripen-kampanjaa Suomessa johtavalla Magnus Skogbergilla on tukenaan useampikin upseeri. Yrityksen maajohtaja, eversti evp. Anders Gardberg on toiminut muun muassa Suomen puolustusasiamiehenä Tukholmassa ja komentanut Uudenmaan prikaatia. Saabin paikallisena asiantuntijana toimii eversti evp. Karl Gustav Storgårds, joka hänkin on johtanut Uudenmaan prikaatia.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Lisäksi Saabia konsultoi ilmavoimien entinen esikuntapäällikkö, prikaatikenraali evp. Kari Salmi. Esikuntapäällikkö on ilmavoimien toiseksi korkein virka ilmavoimien komentajan jälkeen.

Lockheed Martinille asiantuntemustaan puolestaan tarjoaa eversti evp. Ossi Sivén, Karjalan lennoston entinen komentaja. F-35-kampanjaa Suomessa vetävä Mark Pranke sanoo, että konsulttien avulla yritys pystyy ymmärtämään suomalaista kulttuuria ja maanpuolustusta.

– Haluamme välttää nolot virheet, hän hymyilee.

Myös Kaiku Helsinki ja BAE Systems ovat hankkineet vahvat linkit puolustushallintoon. Viestintätoimisto ehti myydä kolmisen vuotta palveluitaan puolustusvoimille, ennen kuin se teki sopimuksen BAE Systemsin kanssa. Yhtiö kehitti puolustusvoimien ylimmän johdon viestintää ja sai näin asiantuntemusta puolustusvoimista. Yhteistyö päättyi heti, kun Kaiku ilmoitti hakevansa BAE Systemsin kumppaniksi.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

BAE Systemsillä on tukenaan myös puolustusministeriön entinen ylijohtaja Eero Lavonen. Hänen lisäkseen yritystä on konsultoinut syyskuun alusta eversti evp. Jukka Ahlberg, joka siirtyi reserviin Lapin lennoston komentajan paikalta viime vuoden lopulla.

Ahlberg on lentänyt 3500 tuntia esimerkiksi Horneteilla, Migeillä ja Hawkeilla. Ahlberg tuntee myös mediaa. Vuosina 2011–2013 hän toimi yleisöä edustavana jäsenenä Julkisen sanan neuvostossa.

Huippu-upseerin palkkaaminen hävittäjävalmistajan konsultiksi näyttää olevan apu, jonka kaikki valmistajat tarvitsevat.

F/A-18 Super Hornet -hävittäjää valmistavan Boeing-yhtiön Euroopan-viestintää vetävä johtaja Marcia Costley paljastaa Ylelle, että sekin ottaa avukseen suomalaisen upseerin tai huippuvirkamiehen. Yhtiö ei kerro, kenet se on ottamassa.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

– Asia on prosessissa. Samoin PR-konsulttien valinta, hän sanoo.

Hornetit Suomeen myyneellä Boeingilla on ennestään vahvat siteet Suomeen. Yhtiön hävittäjäkampanjaa Suomeen johtaa suomalaissyntyinen Maria Laine, joka oli mukana jo Hornet-kaupoissa.

Dassaultin tiimi vielä kysymysmerkki

Ranskalainen Dassault ei ole vielä vastannut Ylen esittämiin kysymyksiin aiheesta. Ylen puolustuslähteet arvioivat, että lobbaushankkeen rakentaminen on ranskalaisyritykselle vaikeampaa kuin muille kauppaan osallistuville. Monet suomalaiset sotilaat tai puolustushallinnon edustajat ovat opiskelleet tai työskennelleet Yhdysvalloissa tai Ruotsissa, mutta vain harvat Ranskassa.

Hyvin todennäköisesti myös Dassault ostaa avukseen viestintätoimiston ja puolustusvoimat tarkoin tuntevan asiantuntijan.

Kanerva kritisoi huippu-upseerien rekrytointia

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva sanoo, että upseerien palkkaaminen myyntityön avuksi on vapaassa yhteiskunnassa sallittua. Hän kuitenkin arvostelee järjestelyä.

– Tietysti toivoisin, että ilmavoimien puolella olisi mahdollisimman kovat kaverit hanikoissa kiinni. Toivoisin, että parhaat voimat olisivat valtakunnan eivätkä yksityisten lobbarifirmojen käytössä, lobbauksen kiemurat tarkoin tunteva Kanerva ärähtää.

Hänen mukaansa entiset upseerit lukitsevat valinnallaan myös työuransa vähintään viideksi vuodeksi eteenpäin. Päätös hävittäjätyypistä on määrä tehdä vuonna 2021.

Upseereilla on vaitiolovelvollisuus uransa aikana kohtaamista turvaluokitelluista asioista.

Lauri Puranen

Puolustusministeriössä hävittäjähanketta Hornetin korvaamiseksi vetävä entinen ilmavoimien komentaja Lauri Puranen sanoo, että puolustusvoimat ei voi rajoittaa upseerien siirtymistä ulkomaisten yritysten palvelukseen. Hän muistuttaa, että upseerit eivät kierrä lobbaamassa päättäjiä, vaan tarjoavat sotilaallista asiantuntemustaan hävittäjävalmistajille.

Hänen mukaansa on jopa hyvä, että entiset upseerit auttavat hävittäjävalmistajia. Valmistajien on pitänyt vastata puolustusministeriön tietopyynnössä lähes 3 000 kysymykseen, joten suomalaisen asiantuntijan mukanaolo auttaa saamaan Suomen olosuhteisiin sopivat vastaukset.

– Upseereilla on kuitenkin vaitiolovelvollisuus uransa aikana kohtaamista turvaluokitelluista asioista. Näitä tietoja he eivät saa käyttää hyväkseen hävittäjävalmistajia auttaessaan, Puranen sanoo.

Myös toimittajia lobataan

Päättäjien lisäksi myyntimiehet ovat aktiivisesti yhteydessä myös tiedotusvälineisiin ja pyrkivät saamaan näkyvyyttä omalle tuotteelleen.

Toimittajia on kutsuttu ilmailutapahtumiin Suomeen ja ulkomaille ja tutustumaan hävittäjien tuotantoon. Valmistajat ovat tarjonneet myös mahdollisuutta tulla seuraamaan ilmataisteluharjoitusta ulkomailla ja tiedustelleet kiinnostusta tulla mukaan hävittäjälennolle.

Tiedotusvälineet joutuvatkin punnitsemaan tarkoin, mihin tapahtumiin ne osallistuvat taatakseen tasapuolisen käsittelyn kilpailussa mukana oleville yrityksille.

Sotilaat mukana myyntirynnäkössä

Hävittäjäkaupalla on suuri taloudellinen ja sotilaspoliittinen merkitys. Siksi myös myös suurlähetystöt auttavat maidensa yrityksiä vientiponnisteluissa.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Yhdysvaltain lähetystön yhteydessä toimii erityinen toimisto, Office of Defence Cooperation, joka auttaa sekä Boeingia että Lockheed Martinia. Toimiston johdossa on Yhdysvaltain ilmavoimien majuri Brian D. Holt. Hän on mukana hävittäjäkaupan lisäksi muissakin puolustusalan kaupoissa.

Brittiläisen BAE Systemsin Eurofighter-kampanjaa Suomessa vetävä Mark Parkinson kertoo, että yritys toimii läheisessä yhteistyössä maan suurlähetystön kanssa. Lähetystö suunnittelee, miten Eurofighterista viedään viestiä suomalaisille vaikuttajille.

Tänä vuonna Britannian puolustusministeriö lähetti Helsinkiin myös sotilasasiamiehen, everstiluutnantti Mark Taylorin. Sotilasasiamies edustaa Britannian puolustushallintoa Suomessa ja muiden tehtäviensä ohessa edistää maan puolustusteollisuuden etuja.

– Tehtävänäni on pitää yllä dialogia eri osapuolten kuten BAE Systemsin ja Suomen puolustusvoimien kesken. Uskon, että taisteluissa kyntensä osoittanut ja luotettava Eurofighter olisi erinomainen lentokone Suomelle, hän sanoo.

Mark Taylor.
Ison-Britannian sotilasasiamies Mark Taylor.Berislav Jurišić / Yle

25 vuoden uran ilmavoimissa tehnyt Taylor on palvellut muun muassa Irakissa, Afganistanissa, Falklandin saarilla ja Atlantin keskellä sijaitsevalla Ascensionin saarella. Työtehtävissään hän on lentänyt 1 800 tuntia kuninkaallisten ilmavoimien helikoptereilla.

“Vaikuttamisyritykset pitää tunnistaa”

Ylen tietojen mukaan myös palveluksessa oleviin puolustusvoimien upseereihin yritetään vaikuttaa. Esimerkiksi pohjoismaisen upseeriallianssin (Nordisk Officeralliansen) NOA:n kokouksissa suomalaisten sotilaiden viereen on istutettu upseereita, jotka ovat kertoneet kalustonsa erinomaisuudesta. Upseerit tapaavat toisiaan myös ilmavoimien yhteisharjoituksissa, joissa niissäkin keskustellaan koneiden tekniikasta ja suorituskyvystä.

Puolustusministeriön Lauri Puranen tunnistaa ilmiön. Hän muistuttaa, että upseerien työhön kuuluukin hankkia tietoa eri maiden kalustosta ja sen käyttökokemuksista.

Puranen kuitenkin korostaa, että kilpailun ollessa kesken sotilaiden on osattava tunnistaa vaikuttamisyritykset. Hän kertoo ohjeistaneensa upseereita asiassa, ja uskoo viestin menneen perille.