1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. VTT

VTT investoi miljoonia kuitututkimukseen Jyväskylässä – saattaa mahdollistaa muovin korvaamisen

VTT panostaa 1-5 miljoonaa euroa kuitutkimuksen kehittämiseen Jyväskylässä. Keskiössä on todennäköisesti vaahtorainaukseksi kutsuttu teknologia.

Kuva: Yle

VTT kertoi tänään panostavansa miljoonia kuitututkimukseen Jyväskylässä. VTT:n mukaan panostukset ovat "enemmän kuin miljoona, mutta vähemmän kuin viisi miljoonaa euroa". Tutkimuksen taso on kansainvälisesti merkittävä.

Tutkimus kiertynee vaahtorainaukseksi kutsutun menetelmän ympärille.

– Vaahtorainaus voi tuoda vanhentuneelle paperikoneelle uuden elämän vaikkapa kuitukankaiden valmistuksessa. Niitä ei tämän päivän vesirainauksella voi tehdä, sanoo johtava tutkija Harri Kiiskinen VTT:llä.

Kiiskisen mukaan muuntoinvestointi on suhteellisen pieni investointi, sillä mitään suuria osia koneessa ei tarvitse vaihtaa.

VTT on aiemmin kertonut, että vaahtorainauksella on mahdollista parantaa resurssien käytön tehokkuutta jopa kymmeniä prosentteja.

Esimerkeiksi VTT nostaa paperit, kartongit, kuitukankaan ja jopa rakennus- ja eristysmateriaalit, joissa vaahtorainaus voisi vähentää kuivatuksen energiankäyttöä viidenneksellä ja säästää jopa neljänneksen kuiduista.

– Raaka-aineet ovat merkittävä osa kustannuksia, ja jos saamme sitä alas vaikka kymmenen prosenttia, se on iso määrä rahaa, Kiiskinen sanoo.

Vaahtorainauksella voidaan myös parantaa kartonkien ominaisuuksia.

VTT:ssä arvioidaan, että kuituteknologioilla ja vaahtorainauksella voitaisiin päästä siihen, että nykyisin muoveista valmistettavia tuotteita voitaisiin tehdä puuhun tai muihin luonnonkuituihin perustuvista materiaaleista.

– Esimerkiksi kuitunkankaat tehdään nykyään synteettisistä materiaaleista, mutta vaahtorainauksessa voidaan tehdä puukangasta, Kiiskinen sanoo.

VTT:stä lähtöisin oleva yritys on jo kehittämässä muovikassille korvaajan.

– Siinä puukuitua olisi suurin osa, ja se maatuisi kuten paperipussi. Muovikassihan tunnetusti ei maadu, Kiiskinen toteaa.

Nykyään vaahtorainausta hyödynnetään teollisessa mittakaavassa ainoastaan erityiskuitukankaiden valmistuksessa, mutta VTT odottaa lisää teollisen mittakaavan sovelluksia parin vuoden sisällä.

– Tosin kun mittakaavat ovat isoja, liikkeet voivat olla hitaita, Kiiskinen muistuttaa.