"Tällä hetkellä tiet ovat pinnasta pikkuusen kuralla" – pohjalaisteillä varaudutaan kelirikkoon

Pintakelirikko uhkaa pakkaskauden jälkeen pohjalaisia sorateitä. Leuto sää sulattaa nyt teiden pintakerrosta ja sateet pahentavat tilannetta.

kelirikko
liikennemerkillä varoitetaan huonokuntoisesta tiestä.
Yle

Pohjalaismaakuntien sorateillä on syytä varautua tulevina päivinä pintakelirikkoon. Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksesta kerrotaan, että sorateille saatetaan jopa asettaa painorajoituksia. Tämä riippuu lähipäivien säästä.

Vielä tilanne ei ole paha, kertoo Keisalan maitoauton kuljettaja Antti Hautakangas, joka kerää maitoa Ylistarosta ja Isostakyröstä. Hautakankaan keräilyreitistä suurin osa kulkee hiekkateillä, mutta hänen autonsa alla tiet ovat vielä kestäneet hyvin.

– Tällä hetkellä tiet ovat pinnasta pikkuusen kuralla, mutta hyvin ovat kunnossa vielä, sanoo Hautakangas.

"Tarkasti pitää välillä mennä"

Syynä teiden pehmenemiseen on se, että leuto sää sulattaa tien pintaa, mutta sulamisvesi ei pääse poistumaan, koska tien runko on jäässä. Tähän vuodenaikaan ei myöskään auringon lämpö haihduta vettä tien pinnasta. Mahdolliset sateet pahentavat tilannetta, kerrotaan Ely-keskuksesta.

Antti Hautakangas tietää pitkän kokemuksensa ansiosta minkälaista on ajaa raskasta ajoneuvoa kelirikkotiellä.

– Tarkasti pitää välillä mennä, mutta kyllä sitä tietysti vuosien mittaan on oppinut näille kujeille.

Joskus tiet saattavat mennä nopeastikin huonoon kuntoon, mutta Hautakankaan mukaan ne myös yleensä saadaan nopeasti kunnostettua. Pienemmät sivutiet ovat nykyisin selvästi paremmassa kunnossa kuin joskun ennen, tietää Hautakangas.

– Maitoautojen takia on teiden runkoja vahvistettu niin että ne kestävät.

Etelä-Pohjanmaan Ely-keskuksesta kerrotaan, että vaikka lähipäivinä jouduttaisiin asettamaan painorajoituksia teille, yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeät kuljetukset tullaan kuitenkin turvaamaan poikkeusluvilla.