May the Forssa Be With You! kannustaa ysiluokkalaiset joukkotappelun leimaaman Forssan rauhantekijöiksi

Syksyn aikana tapahtuneet pakolaisten vastaiset mielenosoitukset ja joukkotappelut ovat leimanneet Forssan ikäväksi paikaksi. Nuoret aikovat muuttaa huhujen ruokkiman mielikuvan kertaheitolla.

Forssa
Tienviitta Forssaan
Ville Välimäki / Yle

Mukava ja rauhallinen pikkukaupunki, jossa jokaisen on hyvä asua. Tämä mielikuva Forssasta sai säröjä viimeistään viime syksyn tienoilla, kun turvapaikanhakijoiden vastaiset mielenosoitukset ja joukkotappelu ylittivät uutiskynnyksen.

Otsikot, mediakuvat ja somevideot ovat osaltaan ylläpitäneet huhujen värittämää ilmapiiriä erityisesti nuorten joukossa.

Kun kaupungissa ryhdyttiin pohtimaan, miten rauha palautetaan ja mielikuva Forssasta mukavana paikkakuntana saa jälleen tukevaa maata jalkojensa alle, virisi myös ajatus nuoria yhdistävästä tapahtumasta.

Apuun tuli tuore yritys Gutsy Media (siirryt toiseen palveluun), joka on mukana muun muassa kansainvälisyyteen ja rauhaan liittyvissä projekteissa. Syntyi May the Forssa Be With You! (siirryt toiseen palveluun), ainutlaatuinen rauhan hanke, joka kokoaa tänään tiistaina kaikki kaupungin 170 ysiluokkalaista eli 15-vuotiaat nuoret yhteen puhumaan omien kokemustensa kautta muun muassa siitä, miten rauha syntyy.

Pienryhmiin jaetut nuoret videoivat omat puheenvuoronsa, ja päivä huipentuu, kun kaikki 20 videota saavat ensiesityksensä. Videot tulevat myös verkkoon jokaisen nähtäville.

Nuorille tarjotaan ääni

Aram Aflatuni Gutsy Mediasta sanoo, että May the Forssa Be With You! antaa uuden äänen nuorille kaupungissa, joka on muutaman tapahtuman takia leimautunut väkivaltaiseksi ja rasistiseksi. Mielikuva ei vastaa koko totuutta.

– Eikä se varsinkaan kuvaa, millaisia ihmiset oikeasti ovat. Gutsyn ajatus on se, että jokainen ihminen on hyvä. Hyvissä olosuhteissa ja hyvässä seurassa se tulee esiin. Sen takia May the Forssa Be With You! tarjoaa koululaisille äänen, mahdollisuuden puhua hyvää, puhua rauhasta ja kertoa omia kokemuksia, Aflatuni tiivistää.

Sen takia May the Forssa Be With You! tarjoaa koululaisille äänen, mahdollisuuden puhua hyvää, puhua rauhasta ja kertoa omia kokemuksia.

Aram Aflatuni

Nuorten puheenvuorojen videoimisessa on apuna ryhmänvetäjä. Heitä on eri aloilta: esimerkiksi toimittajaa, sarjakuvataiteilijaa, draamaohjaajaa, opettajaa.

Ennen ryhmiin vetäytymistä nuoret ovat saaneet kannustavia videotervehdyksiä tunnetuilta henkilöiltä aina Pekka Haavistosta Jonna Tervomaahan.

Forssan sivistystoimenjohtaja Jarmo Pynnönen odottaa päivältä nimenomaan uusia näkökulmia siihen, mitä Forssa on.

– Mitä muuta Forssa on kuin ehkä se vähän yksipuolinen mielikuva, mikä saattaa olla tällä hetkellä Forssasta liikkeellä. Itse asiassa odotan kyllä mielenkiinnolla minkänäköisiä asioita nuoret nostavat esille.

Nuorten potentiaali käyttöön

Aram Aflatuni muistuttaa, että nuorissa on valtavasti potentiaalia.

– Ihminen, johon uskotaan, jonka hyvyyteen ja hyviin ominaisuuksiin uskotaan, niin hän vastaa siihen hyvällä. Usein ajatellaan, että nuoruus on joku välivaihe ja sekoiluvaihe. Silloin missataan se mahtava potentiaali mikä nuorissa on.

– Nuoret ovat lähtökohtaisesti aina, kautta aikain halunneet muuttaa maailmaa parempaan. Tutkimusten mukaan 84 prosenttia maailman nuorista kokee, että heidän tehtävänsä on jollain tavalla muuttaa maailmaa parempaan. Me aliarvioimme usein aikuisten maailmassa sen, että mikä nuorten merkitys on, mikä niiden halu on ja mikä niiden potentiaali on, Aflatuni sanoo.

Forssassa tiistaina ei piiloteta nuorten potentiaalia. Se nostetaan kaikkien nähtäväksi.