Betonin laatuongelmat Tukesin syyniin – tapauksia paljastunee lisää

Joillakin rakennustyömailla käytettävässä betonissa on todettu merkittäviä laatuongelmia. Tutkittavana on puolenkymmentä ongelmatapausta.

betoni
Tyksin rakennustyömaa.
Tyksin työmaalla Turussa on havaittu vakavia ongelmia betonissa.Esa Halsinaho

Betonin laatuongelmat ovat herättäneet kysymyksiä muun muassa Turussa ja Kemijärvellä. Kemijärvellä betonin laatuvajauksen vuoksi päädyttiin purkutöihin rautatiesillan rakennustyömaalla. Turussa havaittiin rakenneongelmia yliopistollisen keskussairaalan ja pysäköintitalon työmailla.

Näissä tapauksissa betonin toimittaja on ollut Rudus. Ongelmatapauksia on myös muiden toimittajien betonissa, kerrotaan Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista. Tukes ei vielä tässä vaiheessa halua kertoa muiden kohteiden betonintoimittajan tai -toimittajien nimiä.

Myös Tampereen vastavalmistuneessa Rantatunnelissa on käytetty kymmeniä tuhansia kuutiometrejä Ruduksen valmistamaa betonia. Tampereella ongelmia ei ole havaittu.

Rudus on kertonut tiedotteessaan, että sen oman laadunvalvonnan mukaan yhtiön betoni ei ole ainakaan Turussa havaittujen rakenneongelmien syy. Lisätutkimukset ovat käynnissä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on nyt alkanut selvittää asiaa rakennuttajien ja rakennusvalvonnan kanssa. Tukes mm. kartoittaa betoninvalmistuksen toimintaketjua, jotta saadaan selville betonin lujuusongelmiin johtaneet syyt ja voidaan ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin.

Viisi tapausta Tukesin tutkittavana

Yhteensä nyt on tutkittava puolenkymmentä betonin lujuusongelmaan liittyvää tapausta. Julkisuudessa olleiden kolmen tapauksen lisäksi Tukes tutkii kahta muuta kohdetta.

Tutkittavana olevat kaksi muuta kohdetta ovat omakotitalotyyppisiä kokonaisuuksia.

– Sitä ei sitten tiedä, tuleeko näitä nyt lisää sitten, kun tietoisuus tästä kasvaa. Pääasia on, että lähdetään selvittämään, löydetään syyt ja voidaan sitten tehdä korjaavat toimenpiteet, kertoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ryhmäpäällikkö Kurt Kokko.

– Tämä oli eräällä tavalla sopiva hetki ottaa julkisesti esille, että tällaista tutkitaan. Ja selvitetään mistä laadulliset ongelmat johtuvat.

Tässä vaiheessa Kokko ei lähde arvailemaan ongelmien syytä, vaan haluaa ensin tutustua jo saatuun materiaaliin ja tietoon.

– Parempi, etten nyt lähde arvailemaan. Katsotaan ensin materiaali ja sitten halutaan tietysti kuulla betoninvalmistajia ja ehkä tehdä lisäselvityksiä. Ei vielä tehdä arviota mahdollisesta syystä.

Kokon arvion mukaan Tukes saa selvityksensä valmiiksi jo muutamassa viikossa.

– Riippuu siitä, onko kaikki materiaali saatavissa ja onko määrätyt kokeet jo tehty.

Tukesin Kokko uskoo myös, että tehtävät selvitykset antavat vastauksen myös määräysten ajanmukaisuuteen.