Poikkimaantien silta vihitään autoilijoiden käyttöön – kylpee avajaisiltanaan taideteoksen valossa

Poikkimaantien silta vastaa Hiukkavaaran asuinalueen kehitystarpeeseen. Valmistuttuaan silta tarjoaa nopeimman reitin Hiukkavaarasta kaupungin keskustaan.

Oulu
Oulujoen ylittävä Poikkimaantien silta on saanut asvalttipinnoitteen
Poikkimaantien silta palvelee eritoten Hiukkavaaran alueella asuvia. Arkistokuva.Salla Laurila / Yle

Hiukkavaarassa asuva oululainen voi tiistaista 22. päivä marraskuuta lähtien hyödyntää ensimmäistä kertaa osalti alueen kehittämiseksi suunniteltua Poikkimaantien siltaa.

Silta tarjoaa alueen asukkaille lyhimmän kulkureitin kaupungin eteläosiin ja keskustaan.

Hiukkavaaran asuinalueen ennakoidaan kasvavan noin 20 000 asukkaan asuinalueeksi parinkymmenen vuoden päästä.

– Sillalla ennakoidaan olevan noin 15 000 ajoneuvoa päivittäin. Liikenne vilkastunee jo siinä vaiheessa, kun Poikkimaantie saadaan osaksi kehäyhteyttä, uskoo rakennuttajainsinööri Vilho Vanhatalo.

Silta valmistuu noin puoli vuotta aikataulusta. Vanhatalo kertoo, että vaikka silta otetaan jo käyttöön, viimeistelytöitä on vielä tehtävänä.

– Vihertöitä ajoradan ulkopuolelle ja melumuurien viimeistelyä jää vielä ensi keväälle, kun lumet sulavat pois. Käytännössä juhannukseen mennessä työt on saatu tehtyä.

Sillan valmistumista joudutti osaltaan suotuisa syksy, jolloin päällystystöitä voitiin tehdä lokakuun lopulle saakka. Vanhatalo kertoo, että silta avataan suunnitellusti marraskuussa.

Hanketta suunnitellessa oli jo selvää, että vihertöitä tulee jäämään vuoden 2017 puolelle.

Budjetti jää ennakoitua pienemmäksi

Siltahanke toteutuu pari miljoonaa euroa alle ennakoidun budjetin. Vanhatalo kertoo, että sillan valmistuminen etukäteen ei tässä tapauksessa ole vaikuttanut asiaan, sillä kyseessä on urakkahanke.

Valotaideteoksen julkaisun vuoksi haluttiin, että sillan avajaisia vietetään pimeydessä.

Vilho Vanhatalo

– Työmäärä säilyy samana, vaikka silta valmistuukin aikataulusta edellä. Lähinnä siitä tulee säästöä kansalaisille, jotka pääsevät tuota siltaa käyttämään reilu puoli vuotta etuajassa.

Kustannusten alittuminen johtuu Vanhatalon mukaan siitä, että suunnitelmat siltahankkeelle tehtiin noin viisi vuotta sitten.

– Niitä on indeksillä korjattu vuosi vuodelta ylöspäin. Meillä sattui toissa vuoden taitteessa markkinatilanne edulliseen ajankohtaan. Käytännössä kilpailutusajankohta on tuonut näitä säästöjä, silloin oli tämän alan töitä vähän tarjolla ja tarjoushinnat edullisia.

Poikkimaantien silta viettää avajaisiaan tiistaina 22. päivä kello 16 alkaen. Samassa tilaisuudessa silta myös valaistaan valotaideteoksella, joka on osa Oulun kaupungin Lumo-festivaalia.

Silta avataan autoilijoille kello 17 jälkeen.

– Valotaideteoksen julkaisun vuoksi haluttiin, että sillan avajaisia vietetään pimeydessä.