Näkökulma: Demarijohdon eripurat purskahtivat pintaan, Paanasta kammettiin viime vuonna syrjään

Antti Rinteen ilmoitus jatkohaluista SDP:n puheenjohtajana ei yllättänyt. Sen sijaan demarileiri on yhtenä kysymysmerkkinä puoluesihteeri Reijo Paanasen arvoituksellisista jatkoaikeista, kirjoittaa politiikan toimittaja Pirjo Auvinen.

Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
Pirjo Auvinen
Pirjo Auvinen.Derrick Frilund / Yle

TV-uutisten haastattelunpätkät sunnuntai-iltana hätkäyttivät. Puoluesihteeri Reijo Paananen puhuu epämääräisesti jatkohaluistaan. Heti perään haastateltu puheenjohtaja Antti Rinne sanoo, ettei hän tiedä mitä Paananen tarkoittaa.

Siinä kohti varmasti moni mietti, että mitä ihmettä. Eikö puolueessa puheenjohtajan ja puoluesihteerin pitäisi olla hyvin yhteen pelaava työpari? Pitäisi, ja pitäisi olla SDP:ssäkin. Kymmenet taustapuhelut kuitenkin paljastavat, että tämä demarikaksikko on ollut eräänlainen pakkoliitto, jonka ongelmat purkautuvat nyt ennen puoluekokousta.

Taustapuheluissa alkoi piirtyä karu kuva suurimman oppositiopuolueen viime vuodesta.

Arviot heidän väleistään vaihtelevat asiallisista kireisiin.

Kukaan tavoitetuista ei halunnut puhua nimellään tai kameralle. Kaikilla oli kuitenkin paljon sydämellään, koska nyt viikonvaihteen jälkeen tilanne on muuttunut. Puheenjohtaja Antti Rinne ei ole enää pelkkä puheenjohtaja, vaan myös puheenjohtajaehdokas ja se avaa tilan vapaammalle arvioinnille ja arvostelulle.

Osa aloittaa tilanteen pohjustuksen kaukaa, vuoden 2014 puoluekokouksesta, missä Antti Rinne pudotti seitsemällä äänellä silloisen puheenjohtajan Jutta Urpilaisen. Puheenjohtajakamppailu oli niin raastava, että kukaan ei halunnut eikä jaksanut kiinnittää huomiota puoluesihteerivalintaan. Muita ehdokkaita ei ollut ja Reijo Paananen valittiin yksimielisesti toiselle kaksivuotiskaudelle.

Vuosi sitten keväällä SDP oli tehnyt eduskuntavaaleissa historiansa heikoimman tuloksen ja päätynyt oppositioon. Taustakeskustelujen mukaan kävi selväksi, että puheenjohtaja Antti Rinne halusi vaihtaa puoluesihteerin. Keskusteluja Paanasen kanssa käytiin, sopivaa väistötyöpaikkaa etsittiin, muttei löydetty.

Puoluesihteerin vaihto kesken kauden onnistuu vain, jos henkilö itse haluaa luopua. Puoluekokouksen valitseman puoluesihteerin voi erottaa vain puoluekokous, mikä olisi merkinnyt ylimääräisen puoluekokouksen koolle kutsumista.

Uutta työtä ei siis löytynyt, Paananen ei halunnut itse erota eikä hän ollut tehnyt mitään irtisanomiseen tarvittavaa virhettä tai rikettä. Puoluesihteerin vaihto-operaatio kuivui kokoon. Joidenkin arvioiden mukaan kaikki hankkeen vaiheet eivät lisänneet Rinteen pisteitä.

Kaiken tämän jälkeen Paananen jatkoi puoluesihteerinä, ei minään puheenjohtaja Rinteen unelmaparina, mutta kuitenkin. Arviot heidän väleistään vaihtelevat asiallisista kireisiin. Täyttä puhtia pari ei puolueen johtamiseen ole arvioijien mukaan saanut.

Siksi kaikki olivatkin varmoja, että Rinne kertoo jatkohaluistaan ja Paananen ilmoittaa puoluesihteerivuosiensa päättyvän helmikuun puoluekokoukseen.

Ja niinhän hän asiallisesti ottaen ensiksi kertoikin, mutta hetken päästä vastaukset toimittajille kertoivat jostain muusta. Paananen haluaa jatkaa puoluesihteerinä. Vastausta vaille jäi se, pitäisikö siinä tapauksessa puoluejohtajan nimi olla toinen kuin Antti Rinne.

Reijo Paananen A-studion vieraana kello 21 Ylen TV1-kanavalla.