Viro saa uuden hallituksen – Vallanvaihto johtaa tasaverosta luopumiseen

Viron presidentin Kersti Kaljulaidin on määrä nimittää maalle tänään tiistaina uusi kolmen puolueen hallitus. Yle listasi, minkälaisia muutoksia Viroon on luvassa.

Yle maailmalla: Riika
Eesti Ekspressin päätoimittaja Erik Moora.
Viikkolehti Eesti Ekspressin päätoimittaja Erik Moora sanoo, että Viron uudella hallituksella on kova tahto tehdä uudistuksia.Marjo Näkki / Yle

1) Piirun verran vasemmalle

Viron uudeksi pääministeriksi nousee 38-vuotias Jüri Ratas. Hänet valittiin Viron suurimman puolueen, Keskustan puheenjohtajaksi pari viikkoa sitten.

Sivuun jäi värikäs veteraanipoliitikko Edgar Savisaar, jonka kanssa muut puolueet kieltäytyivät yhteistyöstä.

Samalla hallituksen apupuolueet, sosiaalidemokraatit sekä konservatiivinen Isamaa ja Res Publica liitto ilmoittivat yhteistyön päättyneen pääministerin Reformipuolueen kanssa.

– Reformi on ollut vallassa vuodesta 1999, joko pääministeri- tai hallituspuolueena. Nyt se on ensi kertaa ulkona, kertoo viikkolehti Eesti Ekspressin päätoimittaja Erik Moora.

2) Viro luopuu tasaverosta

Viron hallituksen kolme puoluetta tukevat tuloveron porrastamista.

Puolueet ovat sopineet mallista, jossa enintään 1200 euroa kuussa tienaavan virolaisen verovapaa tulo nousee nykyisestä 170 eurosta 500 euroon. Yli 2100 euroa kuussa ansaitsevien verotusta kiristetään.

– Muutos on suuri. Me kaikki odotamme jännittyneinä, pitävätkö uuden hallituksen laskelmat paikkansa eli onko meillä varaa tähän, Moora sanoo.

Viro on tullut tunnetuksi tasaveromallistaan, joka oli oppositioon siirtyvän Reformipuolueen politiikan kulmakiviä.

Viro kiristää esimerkiksi virvoitusjuomien ja mietojen alkoholijuomien verotusta.

3) Ulkopolitiikka nojaa länteen

Viron uusi hallitus aikoo jatkaa ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa edeltäjiensä jäljissä. Omaan puolustukseen satsastaan ja hyviä suhteita länteen korostetaan.

Ulkoministeriksi nousee demareiden Sven Mikser, nykyinen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja. Puolustusministerin salkun saa IRL:n puheenjohtaja Margus Tshakna.

Taustalla kummittelee Savisaaren liian ymmärtäväisenä pidetty asenne Venäjään.

– Ulko- ja puolustusministerien anto muille puolueille rauhoittaa epäilijöitä, Moora kuvaa.

Uudessa hallituksessa on 15 ministeriä, viisi jokaisesta puolueesta. Vain neljä heistä on naisia.

4) Venäläisvähemmistön asema paranee?

Keskusta nauttii laajaa kannatusta Viron venäläisvähemmistön keskuudessa. Virossa noin joka neljäs puhuu äidinkielenään venäjää.

Keskusta saa opetusministerin paikan, mikä on puolueelle mieluinen. Hallitusohjelmassa esitetään joitain muutoksia viron kielen opetukseen venäjänkielisille.

– Näemme erilaisia pilottihankkeita, mutta mitään dramaattista muutosta ei taida olla tulossa. Se voi olla pettymys Keskustan venäjänkieliselle äänestäjälle, Moora analysoi.

Virossa liki 80 000 ihmistä on yhä vailla kansalaisuutta. Viro ei hyväksy kaksoiskansalaisuutta.

5) Elvytystä taloudelle

Viron talous on jäänyt polkemaan paikoilleen. Talouskasvu on ollut puolen prosentin luokkaa.

Uusi hallitus aikoo ryhtyä talouden elvytykseen. Yksi keino on palkansaajien veroale, jonka toivotaan lisäävän ostovoimaa.

Aiemmin Viron hallitus on pitänyt kunnia-asianaan maan velattomuutta. Tähän saattaa tulla maltillinen muutos, sillä hallitus kaavailee valtion asuntojen ja teiden rakentamista.

Lisäksi suunnitelmissa on joidenkin valtionyhtiöiden osien yksityistäminen.

–Sen pitäisi luoda lisää mahdollisuuksia investoinneille Virossa, Moora sanoo.