1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maankäytön suunnittelu

Avovankilan kaavamuutos esillä Jyväskylässä – vastustajat haluaisivat tontille puiston

Jyväskylän Tourulaan suunnitellun avovankilan kaavamuutos on tänään esillä kaupunkirakennelautakunnassa. Oikeusministeriö on hyväksynyt Laukaan vankilan muuton keskustan tuntumaan, mutta alueen asukkaat eivät.

Havainnekuva Laukaan avovankilan ja Jyväskylän yhdyskuntaseuraamustoimiston uusista tiloista Kuva: Blom Kartta Oy

Avovankilan siirtyminen Laukaasta Jyväskylän keskustan tuntumaan on herättänyt erityisesti Tourulan alueen asukkaissa vastustusta.

Vankilan rakentamisen mahdollistava asemakaavan muutosluonnos on ollut syys-lokakuussa esillä, ja siitä on jätetty viisi mielipidettä. Eniten allekirjoituksia, kaikkiaan 1500, on mielipiteellä, jossa esitetään alueen kaavoittamista puistoalueeksi.

Osa vastustajista vetoaa myös siihen, ettei asukkaiden näkemyksiä ole heidän mielestään kuultu riittävästi.

Kaavasuunnittelija  Jussi Sieväsen mukaan alueen kaavoittaminen puistoksi ei ole maankäytön kannalta perusteltua, koska kaavamuutos koskee rakentamiselle tarkoitettua tonttia.

– Ominaisuuksiltaan tontti on oikein hyvä rakentamiselle, mutta ei taas kovin hyvällä paikalla virkistyksen kannalta. Lisäksi kaavamuutoksen tavoite on ihan muu eli kaavan tavoitteisiin ei vastaa, että lähdettäisiin näin merkittävä muutos tekemään.

Oikeusministeriö päätti kesällä Laukaan vankilan muutosta Jyväskylän yhdyskuntaseuraamustoimiston kanssa samoihin tiloihin. Tilojen olisi tarkoitus valmistua Tourulaan Ramonintielle Tourujoen ja Vaajakosken moottoritien rampin väliselle alueelle vuonna 2018.

Lautakuntakäsittelyn jälkeen kaavaehdotus on tarkoitus asettaa nähtäville. Kaavan toteutuminen edellyttää vielä useita käsittelyjä. Lopullisen päätöksen asiasta tekee Jyväskylän kaupunginvaltuusto ensi vuoden puolella.