Sairauslomalla viisi päivää ilman lääkärintodistusta – Kemi ottaa uuden askeleen

Kemi on päättänyt kulkea samaa tietä Länsi-Pohjan keskussairaalan kanssa sairauslomien ilmoittamisessa. Viiden päivän käytäntöä perustellaan muun muassa turhien lääkärikäyntien välttämisellä.

sairauspoissaolo
Lääkäri työpisteellä.
Toni Pitkänen / Yle

Kemissä on ensi vuodesta lähtien mahdollisuus sairastaa omalla ilmoituksella jopa viisi päivää. Kaupunki laajentaa sairauspoissaolojen omailmoituskäytäntöä nykyisestä kolmesta viiteen päivään.

Muissa Meri-Lapin kunnissa työntekijät voivat olla pois töistä omalla ilmoituksella esimiehelleen enintään kolme päivää, eikä tähän ole suunitteilla muutoksia.

Kemissä uskotaan, että järjestelmän laajentaminen säästää aikaa, vaivaa ja rahaa.

– Tämä vähentää turhia lääkärikäyntejä ja myös sairauspoissaolopäiviä, koska työntekijä palaa töihin heti tervehdyttyään eikä ole poissa lääkärin kirjoittamaa, mahdollisesti pidempää sairauslomaa, luonnehtii Kemin kaupungin vs. henkilöstöpäällikkö Katri Heberg.

Kun vastaanotolla käydään vähemmän sairauslomatodistusten takia, jää työterveyshoitajalla enemmän aikaa esimerkiksi ennaltaehkäisevään toimintaan.

Sairaalassa uuteen käytäntöön ollaan tyytyväisiä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri otti käyttöön viiden päivän omailmoituskäytännön alkuvuodesta.

Sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi vahvistaa, että sairauslomapäivien määrä ei ole kasvanut muutoksen jälkeen.

Työntekijän ilmoitusmahdollisuuden laajentuminen on otettu tyytyväisenä vastaan myös työntekijöiden puolella.

– Työntekijän kannalta tämä on hyvä käytäntö koska äkillisen taudin iskiessä ei tarvitse lähteä jonottamaan mihinkään ja tartuttamaan ihmisiä, sanoo tehyläisten pääluottamusmies Sari Auvinen Länsi-Pohjan keskussairaalasta.

Viiden päivän käytäntö koskee esimerkiksi äkillisiä hengitystie- ja suolistoinfektioita sekä diagnosoitua migreeniä.