Tamminiemi kiinni osan vuodesta – säästökohteista vielä neuvotteluja juhlavuoden alla

Säästöt ovat sulkemassa Urho Kekkosen -museon alkuvuodesta.

kulttuuri
Urho Kekkonen -museo Tamminiemi.
Urho Kekkonen -museo Tamminiemi.Riikka Porttila / Yle

Museoviraston säästöt ovat puremassa myös Tamminiemen museoon.

Entinen presidentin virka-asunto Tamminiemi on sulkemassa ovensa näillä näkymin alkuvuodesta. Museo avataan talvikauden jälkeen huhtikuusta syyskuuhun.

Museon pyörittämisen rahoittaa Museovirasto. Museoviraston rahoitusta leikattiin kolmella miljoonalla eurolla edellisen hallituksen aikana vuonna 2012.

Viraston säästöpaineet uhkaavat nyt Tamminiemeä. Myös Kirkkonummen Hvitträsk on suunnitelmien mukaan säästösyistä auki vain kesäkaudella.

Museoiden sulkemista talvikaudeksi pohdittiin myös vuosi sitten.

Helsingin Seurasaaren kupeessa sijaitseva Tamminiemi oli vuosikymmeniä presidenttien virka-asunto, mutta se muutettiin museoksi presidentti Urho Kekkosen kuoleman jälkeen 80-luvun lopulla. Tamminiemeen tutustuu vuosittain noin 20 000 kävijää.

Toimintaan haetaan lisärahoitusta

Museovirasto etsii vielä Tamminiemen sulkemiselle vaihtoehtoja. Pääjohtaja Juhani Kostet arvelee, että Tamminiemelle löytyy tarvittava raha, jolla se voidaan pitää auki koko ensi vuosi.

Virasto hakee eduskunnalta puolen miljoonan euron lisärahoitusta muun muassa museoiden toimintaan. Rahalla voidaan pitää esimerkiksi Tamminiemi auki koko vuoden.

Suomi juhlii ensi vuonna 100-vuotista taivaltaan.