Rakkauskuja, Taantumuksentie, Lorvikuja – tiedätkö mistä kotikatusi sai nimensä?

Uusilla asuinalueilla tiet nimetään tietyn teeman mukaan. Vanhat tiennimet voivat viitata esimerkiksi paikkakunnalla asuneeseen, värikkääseen henkilöön.

tiennimet
Valkoinen tienviitta, jossa lukee mustin kirjaimin Rakkauskuja.
Jussi Koskinen / Yle

Varmaan jokaiselta paikkakunnalta löytyy teidennimiä, jotka ehkä hymyilyttävät tai ainakin herättävät mielenkiinnon. Uudempien asuinalueiden tiennimet on tapana nimetä jonkin teeman mukaan. Vanhoista kadunnimistä on saatavilla vähän koottua tietoa. Usein ne ovat saaneet nimensä sen maatilan mukaan, minne tie johtaa.

Katujen nimet voivat olla hyvinkin tunteikkaita asioita. Kiistoja on syntynyt esimerkiksi, kun vanhoja nimiä on jouduttu muuttamaan kuntaliitosten yhteydessä. Käytännön harmin lisäksi muutokset ovat herättäneet intohimoja, jos vanha tiennimi on liittynyt vaikka kantatilaan tai esi-isiin.

Selvitimme muutaman erikoisemman kadunnimen historiaa Satakunnasta. Tietoja keräsimme alueiden asukkailta sekä museoiden ja kuntien työntekijöiltä.

Kutteskontie, Luvia

Kaksi tienviittaa. Ylimmässä lukee Kutteskontie ja alimmassa Kuttesko. Taustalla mestää ja kaukana häämöttää talo.
Marko Hietikko / Yle

Kutteskontie sijaitsee Luvian Niemenkylässä. Tie lähtee Aspiskerintien ja Käenpesäntien välistä merenrantaan. Nimensä tie on saanut alueella asuneesta Esko-nimisestä miehestä, jolla oli kuttuja.

Kitukränn, Rauma

Vanhassa Raumassa sijaitseva Kitukränn löytyy jo 1700-luvun kartoista. Maanmittausteknikko Marjatta Varjonen Rauman kaupungilta kertoo, että nimen alkuosa viittaa kadun pienuuteen, kitukasvuisuuteen. Loppuosa on perua ruotsin kielen sanasta gränd, joka tarkoittaa kujaa. Kitukränn on aikoinaan luokiteltu Suomen kapeimmaksi kujaksi.

Lorvikuja, Kankaanpää

Lorvikuja sijaitsee Lorvikylässä. Kankaanpääläinen kylä on vanhaa asutusaluetta, joka on pääosin rakennettu sotien jälkeen hartiapankkivoimin.

Perinnetiedon mukaan Lorvikylä ja kuja saivat nimensä yhden miehen mukaan, kertoo Kankaanpään kaupunginmuseon museoamanuenssi Anu Forss. Nimi viittaa alueelle talonsa rakentaneeseen, yleisesti laiskaksi lorvailijaksi tunnettuun mieheen.

Vaihtoehtoisen selityksen mukaan vapaa-ajalla rakennettu alue haluttiin huumorimielellä nimetä ahkeran vastakohtaa tarkoittavalla nimellä.

Pelle Miljoonantie, Pori

Katudunnimikyltti, jossa lukee Pelle Miljoonantie.
Soila Ojanen / Yle

Pelle Miljoonantie sijaitsee Vähärauman kaupunginosassa Porissa. Punk- ja rockmuusikko Pelle Miljoonalla ei ole siteitä Poriin, mutta Vähärauman ja Pietniemen välisellä alueella pellolla sijaitsi aikoinaan, lato, jonka seinään joku oli spreijannut Pelle Miljoona. Kun maali haalistui, sitä käytiin aina vahvistamassa. Lato paloi vuonna 2004. Kun paikalle tehtiin uusi tie, nimettiin se Pelle Miljoonantieksi.

Syntistentie, Karvia

Nykyään pururadalle päättyvälle karvialaiselle Syntistentielle löytyy kaksikin selitystä. Ensimmäisen mukaan tien paikalla on ennen kulkenut oikopolku kirkkoon.

Kotiseututuntija Sakari Mäki-Korte kertoo, että nimen antoi tiennimitystoimikunta. Hän ei usko, että nimi viittaa tiettyyn henkilöön. Mäki-Korten mukaan nimi perustuu siihen, että alueella asuvat tekivät pyhänäkin töitä rakentaessaan taloja. Ja pyhänähän olisi kuulunut levätä.

Taantumuksentie, Rauma

Raumalla sijaitseva Taantumuksentie on vanha Turuntien mutka, joka on oikaistu 1950- ja 60-lukujen taitteessa. Nimi pohjaa paikallisen emännän tokaisuun: "Nyt mennään kohti taantumusta, kun ei asuta enää päätien varrella". Vanha kunnantie on nykyään yksityistie.

Rakkauskuja, Kokemäki

Valkoinen tiennimikyltti, jossa lukee Rakkauskuja.
Marko Hietikko / Yle

Kokemäen Säpilässä sijaitseva Rakkauskuja sai nimensä 1989-90, kun haja-asutusalueiden teille piti saada nimet. Tarina kertoo, että alun perin tien nimeksi ehdotettiin Runkankujaa, koska vieressä sijaitsi senniminen peltolohko. Myös Lemmenkuja-nimeä ilmeisesti mietittiin, mutta tien varrella asuva vanha mies halusi, että nimeksi tulee Rakkauskuja.