Mosulista paennut isä itkee perheensä kohtaloa – Pakolaiset kertoivat Ylelle elämästä Isisin hallitsemassa kaupungissa

Pakomatka ääriliike Isisin hallitsemasta Mosulista on vaarallinen. Toimittajamme Tom Kankkonen tapasi Mosulista paenneita ihmisiä pakolaisleirillä pohjois-Irakissa.

Jamal Bakr suree sisarensa ja äitinsä kohtaloa. He eivät ole päässeet poistumaan Mosulista. Kuva: Tom Kankkkonen / Yle

KHAZIR Aluksi Jamal Bakr puhuu Mosulin-kodistaan rauhalliseen ja toteavaan sävyyn. Kotitaloon osui kranaatteja pari päivää sitten Irakin asevoimien ja ääriliike Isisin taistelussa. Koti tuhoutui ja oli pakko paeta, Bakr kertoo tyynesti, kun tapaamme pakolaisleirissä Mosulin itäpuolella.

Yhtäkkiä hän purskahtaa itkuun kesken lauseen.

– Kaikki on menetetty…tyttäreni ja oma äitini ovat vielä Mosulissa. Emme saaneet heitä mukaamme, 53-vuotias Irakin ja Iranin sodan veteraani selittää hätääntyneenä.

Lapsia Khazirin leirissä Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Isis voi tappaa kännykkäpuhelusta

Tytär ja äiti asuvat toisella puolella Mosulia. Jamal Bakr ei tiedä, miten heidän on käynyt, sillä yhteydenpito kaupunkiin on lähes mahdotonta.

– Isis tuhosi kännykkämastot. Yhteyden saa vain kiipeämällä talon katolle, mutta Isis voi tappaa pelkästä kännykkäpuhelusta, Jamal Bakr sanoo.

Hän asuu nyt vaimonsa ja muiden lähisukulaisten kanssa teltassa. Heidän yhdeksän hengen ryhmänsä pääsi pakenemaan, kun Irakin armeija alkoi lähestyä Adenin kaupunginosaa Mosulin itälaidalla.

Khazirin leiriin tulee väkeä tasaiseen tahtiin. Leirin työntekijöiden mukaan täällä asuu jo 30 000 ihmistä. Viime viikolla leiriin tuli yhtenä päivänä noin 700 perhettä eli noin 4 000 ihmistä.

Jamal Bakr Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Piileskelimme yhdessä huoneessa

Mosuliin jääneiden kohtalo riippuu kuitenkin taistelujen kulusta, sillä Isis ei halua päästää siviilejä lähtemään.

– He käyttävät siviilejä ihmiskilpinä. Ihmiset eivät saa poistua kodeistaan, ja katoille asetetaan sala-ampujia. Sitten Irakin armeija iskee sinne, Jamal Bakr kuvailee Mosulin tilannetta.

Bakr ei halua kertoa, oliko oman kotitalon katolla Isis-taistelijoita, kun talo tuhoutui. Hänen poikansa Badir Jamal Jalil sanoo vain, että ei tiedä kumpi osapuoli lopulta tuhosi talon.

– Olimme kaikki suojassa yhdessä huoneessa keskellä taloa. Ulkoa kuului voimakkaita räjähdyksiä. Se oli hirvittävää, erityisesti tyttäreni oli aivan paniikissa, Jalil selittää ja pitelee viiden kuukauden ikäistä Rama-tytärtään sylissään.

Olot kaupungissa muuttuivat koko ajan tukalammiksi, ja Isis näytti valmistautuvan katutaisteluihin.

– He takavarikoivat ihmisten autoja ja rakentavat niistä esteitä kaduille. Monien ihmisten kodit on tuhottu ja ruoasta on pulaa, Badir Jamal Jalil kertoo.

Jalililla oli Mosulissa naistenvaatteita myyvä kauppa. Kaupankäynti muuttui mahdottomaksi, kun Isis yritti kieltää häntä puhumasta asiakkaille, eivätkä naiset pystyneet liikkumaan vapaasti kaupungilla.

Pakolaisleiriin pääsy on helpotus, mutta monilla on kateissa olevia sukulaisia. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle

Naapurilta katkaistiin käsi

– Isisillä oli säännöt kaikelle. Ei saanut polttaa, piti kasvattaa pitkä parta ja housunlahkeiden oli oltava nilkan ylläpuolella, isä Jamal Bakr luettelee Isisin jyrkkään islamintulkintaa perustuvia sääntöjä.

Bakr käyttää jalkaproteesia sodassa saadun vamman takia ja liikkuu vaivalloisesti. Yksin liikkuvien naisten ulkonaliikkumiskielto vaikeutti perheen elämää, koska hänen vaimonsa ei voinut poistua kodista ilman sukuun kuuluvan miehen seuraa.

Bakr sai huomautuksen Isisin poliisilta, mutta hän selvisi helpolla. Naapurille kävi huonommin.

– Joku väitti naapurini varastaneen moottoripyörän, mutta se ei ollut totta. Isis tuomitsi hänet varkaudesta ja katkaisi häneltä käden. En tiedä missä naapurini nyt on, Jamal Bakr kertoo.

Isis järjesti eri kaupunginosissa julkisia rangaistustilaisuuksia, mutta Jamal Bakr pysyi niistä kaukana.

Khazirin leirin pölyinen tie. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

Osa suhtautui myönteisesti Isisiin

Osa pakolaisleirin asukkaista ei halua puhua nimellään tai kasvoillaan. Viereeni tulee mies, joka sanoo, että Mosulin asukkaat ovat kahden tulen välissä.

Hän kertoo, että osa Mosulin asukkaista suhtautui myönteisesti Isisiin, kun äärijärjestö valtasi kaupungin kesällä 2014. Mosul on sunnienemmistöinen ja Irakin shiiajohtoisen hallituksen turvallisuusjoukoilla oli huonot välit asukkaisiin.

– Isisin taistelijat käyttäytyivät hyvin ensimmäiset kolme kuukautta, mutta sen jälkeen he paljastivat todellisen luonteensa, sanoo mies, joka kertoo työskennelleensä mosulilaisessa sairaalassa.

Irakin hallitus on yrittänyt pitää shiiamuslimien vapaaehtoisjoukkoja sivuroolissa Mosulin taisteluissa. Pakolaisleirin lähellä sijaitsevalla tarkastuspisteellä näemme kuinka Irakin hallituksen joukot pysäyttävät shiiataistelijoiden saattueen.

Paikalle sattuneet amerikkalaissotilaat tukkivat vielä tien kahdella panssariajoneuvolla. Äänekkään kiistelyn jälkeen shiiataistelijoiden saattue kääntyy ja poistuu paikalta.

Kauempana Mosulin suunnasta nousee savua, siellä taistelut jatkuvat. Pakolaisleirin teltassa istuva Jamal  Bakr ei enää halua palata kotikaupunkiinsa.

– Miten voisin tämän jälkeen rakentaa elämäni uudestaan siellä? En halua enää koskaan siihen kaupunkiin takaisin, Jamal Bakr sanoo.

Mosulin lähestylle perustetuissa pakolaisleireissä on satojatuhansia ihmisiä. Kuva: Tom Kankkonen / Yle