Migreenilääke loppui apteekeista – vastaavaa tuotetta ei ole: "Ihmiset ovat hädissään"

Imigran-nenäsuihkeen toimituskatkos on kestänyt jo puoli vuotta. Potilaille se on tiennyt vaikeita aikoja, sillä suihkeelle ei ole rinnakkaisvalmistetta.

terveys
Nainen pitelee päätään.
Yle

Yksi suosituimmista migreenilääkkeistä on loppunut apteekeista valmistajan toimitusvaikeuksien vuoksi. Imigran-nenäsuihkeen toimituskatkos on kestänyt jo noin puoli vuotta ja aiheuttaa potilaille hankaluuksia, sillä heidän kotiin varaamansa suihkeet ovat monilla lopussa.

– Se on iso ongelma, olemme saaneet tästä aika paljon palautetta. Ihmiset ovat hädissään ja huolissaan, koska suihke on niin monella käytössä ja auttaa heillä migreenikohtauksiin parhaiten, kertoo Suomen Migreeniyhdistyksen toiminnanjohtaja Hanna Vuollo.

Migreenikohtauksia hoidetaan triptaaneilla, joita löytyy markkinoilta useita ja eri muodoissa. Imigran-suihkeen lääkeaine on sumatriptaani, jolle ei ole rinnakkaisvalmistetta suihkeen muodossa. Suihkeen etu on se, että se imeytyy nenän limakalvoilta suoraan elimistöön ja katkaisee migreenikohtauksen tablettia nopeammin. Osa potilaista ei pysty käyttämään tabletteja kohtauksiin liittyvän pahoinvoinnin vuoksi.

Imigrania valmistaa lääkeyhtiö GlaxoSmithKline.

– Tilanne on ikävä, koska osa potilaista tarvitsee suihketta kohtauksien hoitoon. Tietooni on tullut yksittäisiä potilaita, joiden tilanne on suihkeen saatavuusongelmien takia hankala, pahoittelee yhtiön lääketieteellinen johtaja Juhana Idänpään-Heikkilä.

Se on iso ongelma, olemme saaneet tästä aika paljon palautetta.

Hanna Vuollo

Ongelma kattaa koko Euroopan

Nenäsuihkeen toimitusvaikeudet alkoivat jo touko-kesäkuussa. Lääkeyhtiön mukaan ne johtuvat siitä, että tuotantokapasiteetti ei ole pysynyt kysynnän mukana. Ongelma on koko Euroopan laajuinen. Yhtiö arvioi, että suihkeiden kaikkia vahvuuksia on saatavilla apteekeissa joulukuun loppuun mennessä.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan lääkkeiden toimituskatkokset ovat yleisiä, mutta Imigranin kohdalla katkos on poikkeuksellisen pitkä.

– Näin laajaa katkosta ei ole ihan lähiaikoina ollut. Jos toimitusvaikeudet liittyvät raaka-aineeseen tai tuotantoon, ne kestävät pidemmän aikaa. Joillakin estrogeenivalmisteilla on ollut useamman kuukauden pituisia katkoksia, kertoo yliproviisori Johanna Linnolahti Fimeasta.

Tietooni on tullut yksittäisiä potilaita, joiden tilanne on hankala.

Juhana Idänpään-Heikkilä

Suosituin lääke

Sumatriptaani on selvästi käytetyin migreenilääke. Nenäsuihkeen muodossa saa sumatriptaanin lisäksi myös tsolmitriptaania, mutta sen käyttö on vähäistä.

– Migreenissä käy usein niin, että vain tietty triptaani auttaa. On paljon potilaita, jotka saavat avun vain sumatriptaanista, kertoo Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

Migreeniyhdistyksen toiminnanjohtaja Hanna Vuollo kertoo, että Imigran-suihke on käytössä tuhansilla migreenipotilailla joko ainoana kohtaushoitona tai tablettien ohella.

– Sitä potilaat käyttäisivät ja kun sitä ei ole, he ovat vähän tuuliajolla. Jotkut ovat joutuneet ottamaan sumatriptaanin injektioina, mikä taas vaatii lääkärin lähetteen. En ole kuullut, että joku olisi vaihtanut tähän toiseen valmisteeseen.

Migreeniä sairastaa noin puoli miljoonaa suomalaista. Potilas tunnistaa kohtauksen yleensä jo sen alkaessa. Lääke usein auttaa sitä paremmin, mitä nopeammin sen ottaa.

Päänsärky on tavallisesti jyskyttävää ja kovaa, ja särkyvaihe voi kestää neljästä tunnista kolmeen vuorokauteen.