Unkarissa vangit rakentavat Serbian rajalle aitaa pakolaisia vastaan

Unkarin ja Serbian välisen raja-aidan rakentamisesta päätettiin viime vuonna Eurooppaan tulleiden siirtolaisten pysäyttämiseksi.

pakolaiset
Vankeja nostamassa pystyyn verkkoaitaa. Harmaat takit, joiden päällä huomioliivit.
Unkarilaiset vangit testaamassa aidan pystytystä Unkarin ja Serbian rajalla lokakuussa 2016. Sandor Ujvari Hungary Out / EPA

Unkarin ja Serbian rajalle on valmistunut uusi osa pakolaisten ja siirtolaisten torjumiseen tarkoitettua aitaa. Aiemmin valmistunutta aitaa vahvistavan uuden aidan ovat rakentaneet unkarilaiset vangit.

Metallisen raja-aidan ensimmäinen osa valmistui viime vuonna. Unkarin pääministeri Viktor Orban ilmoitti toisen osan rakentamissuunnitelmasta elokuussa.

Orabanin mukaan Unkarin on vahvistettava rajojaan, koska Euroopan unionin ja Turkin välinen pakolaissopimus ei välttämättä pidä.

Sopimuksen on tarkoitus pysäyttää hallitsematon siirtolaisvirta. Näin onkin pääosin tapahtunut.

"Älykäs aita"

Nyt valmistunutta uutta aidan osaa on Unkarin mediassa kutsuttu "älyaidaksi", koska se käyttää korkeaa teknologiaa.

Aidassa on lämpöä ja liikettä havainnoivia sensoreita sekä pimeässä toimivia kameroita, kertovat Unkarin viestimet.

Uusi aita on kolme metriä korkea ja kymmenen kilometriä pitkä. Unkarin hallituksen mukaan valmis aita vähentää rajan valvontaan tarvittavien poliisien ja rajavartioiden määrää.

Viime vuoden aikana Unkarin läpi kulki 140 000 pohjoisempaan Eurooppaan pyrkinyttä siirtolaista ja pakolaista.

Unkari sijaitsee vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen kaakkoisella reunalla. Rajatarkastuksia on tosin otettu käyttöön monilla Schengen-alueen sisärajoilla.

Lähteet: AFP