Lahden Gospelkuoron johtaja riemuissaan menestyksestä: "Kyllä me historiaa tehdään"

Lahden Gospelkuoron Talent-matka jatkuu, sillä kuoro eteni ohjelmassa finaaliin asti viime sunnuntaina. Suosio on tullut kuorolle positiivisena yllätyksenä.

kuoromusiikki
Lahden Gospelkuoro
Lahden Gospelkuoro iloitsee menestyksestään. Lahden Gospelkuoro

Lahden Gospelkuoron kuoronjohtaja Marjaana Turunen iloitsee kuoron menestyksestä ja siitä, että kuoro pääsi Nelosen Talent Suomen finaaliin.

– Tiesimme, että meillä on kavereita, mutta noin suureen määrään tarvittiin myös muun Suomen ääniä. Ihan mahtavaa, Turunen kertoo.

70-henkisen kuoron 21 vuotta sitten perustanut kuoronjohtaja lisää, että gospelkuoron päätavoite on ollut alusta asti ilosanoman jakaminen. Turunen uskoo suosion taustalla olevan sen, että he ovat panostaneet koko syksyn lauluihin ja rima on ollut korkealla.

– Pyrimme tuomaan positiivista iloa ja toivoa ihmisille. Olemme saaneet hirveän hyvää palautetta ohjelman kautta, Turunen kertoo.

"Keväällä tulee sellaista, mistä ei voi puhua"

Ovet ovat avautuneet harrastajakuoroille yhtäkkiä moneen suuntaan. Se on osoittautunut rankaksi, mutta antoisaksi.

– Meillä on kuorossa niin suuri into ja palo tähän asiaan, että uskon kaikilla olevan tosi kivaa.

Pääosin hengelliset biisit ovat peräisin kuoron vanhasta ohjelmistosta. Talentiin treenataan keskiviikkoisin kaksi tuntia.

Säestämässä on ammattimuusikoita, kun taas laulajat ovat amatöörejä. Laulajia on Lahdesta ja ympäristökunnista sekä esimerkiksi Helsingistä ja Kouvolasta. Turusella on selvät sävelet sille, mitä laulajilta vaaditaan.

– On iloinen, laulaa kovaa ja englanninkieli on hanskassa.

Gospelkuorolla on kiireistä muutenkin, sillä osa kuorosta esiintyy myös Ylen SuomiLOVE-ohjelmassa joulukuussa. Luvassa on myös Gospel Christmas-esitys, joka järjestetään Salpausselän kirkossa ja Ristinkirkossa joulukuussa.

– Isojen joulukonserttien lisäksi keväällä tulee vielä sellaista, mistä ei voi vielä puhua, Turunen kertoo.

Kuoron menestys ainutlaatuista

Turunen pitää hienona asiana, että hengellinen musiikkigenre tulee tunnetummaksi suurelle osaksi suomalaisista. Hän toivoo, että kynnys laulamisen suhteen madaltuisi entisestään jatkossa ja ihmiset laulaisivat yhä enemmän gospel-lauluja.

– Unelmamme on se, että suomalaiset menevät kuoroihin, kirkkoihin ja laulavat, Turunen sanoo iloisena kuoron menestyksestä.

Gospelkuorot eivät ole Suomessa näin suurta näkyvyyttä aiemmin saaneet.

– Kyllä me jonkunlaista historiaa tehdään, että tällä formaatilla ollaan päästy näin pitkälle, Turunen iloitsee.