Talitiaiset nokkivat elävien lampaiden nahan rikki – "Verisiä reikiä pahimmillaan useita päivässä"

Hausjärveläisen lampurin mukaan linnut ovat nokkineet reikiä elävien lampaiden nahkaan. Luontotoimittaja ihmettelee poikkeuksellista tapausta.

luonto
talitintti lintujen ruokintapaikalla
Aune Viik

Marraskuun alussa Riikka Tuomela huomasi tilallaan Hausjärven Maitoisissa, että talitiaiset alkoivat kiusata juuri kerittyjä lampaita. Lämpötilan painuessa ulkona pakkaselle lampaisiin ilmestyi sisällä lampolassa kaljuja läikkiä.

Hakalan lammas- ja pientilan omistaja kiinnitti huomiota myös siihen, että hiirenloukuissa olevia hiiriä oli syöty.

Ensin luulin, että ne hakivat juuri kerityistä lampaista villoja talvipesiinsä, mutta pian hoksasin, että ne oikeasti nokkivat lampaiden nahkaa

– Tajusin pian, että talitintit olivat lampaiden selässä ja nokkivat niistä jotain. Ensin luulin, että ne hakivat juuri kerityistä lampaista villoja talvipesiinsä, mutta pian hoksasin, että ne oikeasti nokkivat lampaiden nahkaa, kertoo Tuomela.

Hän epäilee, että linnut etsivät syödäkseen rasvaa elävistä lampaista.

– Uusia, verisiä reikiä ilmestyi lampaisiin pahimmillaan useita päivittäin, kertoo Riikka Tuomela, joka sanoo itse nähneensä talitiaisten nakuttavan lampaiden ihoa nokallaan.

Tuomela hankki harrastelampaita 1,5 vuotta sitten. Elokuusta lähtien toiminta vajaan parinkymmenen lampaan tilalla on muuttunut enemmän yrittäjämäiseksi.

Kokeiltiin erilaisia keinoja pitää talitiaiset poissa

Lampolassa on pyörinyt enimmillään kolme-neljä tinttiä, joskus niitä on ollut kaksi, mutta useimmiten sisällä eläinsuojassa on näkynyt yksittäisiä lintuja.

Tilanteen helpottamiseksi Tuomela järjesti linnuille ruokaa ulos pihalle, koska pikkulinnut etsivät talven kylmien tultua vararavintoa ja talitiaiset ovat nimensä mukaisesti mieltyneet rasvaan.

– Lampureiden omassa ryhmässä Facebookissa joku neuvoi antamaan niille eläinrasvaa, joten laitoimme ulos naudan ja sian rasvaa lintujen ruokintapaikalle.

Tämä helpotti tilannetta alkuun, mutta kohta lampolassa oli jälleen kaksi ”päätinttiä” nokkimassa lampaiden selkiä.

Ilmeisesti nämä olivat yksilöitä, jotka olivat silloin aiemmin oppineet nokkimaan rasvaa elävistä lampaista

– Ilmeisesti nämä olivat yksilöitä, jotka olivat silloin aiemmin oppineet nokkimaan rasvaa elävistä lampaista, epäilee lampuri.

Tuomelan mukaan lampailla ei ole ollut ulkoloisia, jotka olisivat voineet houkuttaa lintuja. Hän oli yhteydessä eläinlääkäriin, joka ei osannut antaa selitystä talitiaisten käytökseen.

– Eläinlääkäri kehotti vain hoitamaan lampaiden haavat niin, että ne eivät tulehdu ja keksimään keinon, jolla linnut saataisiin pidettyä poissa lampolasta.

Nalle-pässi on tinttien "suosikki"

Erityisesti linnut ovat mielistyneet yhteen tilan nuorista pässeistä, jolle on ilmestynyt useita verisiä reikiä nahkaan. Riikka Tuomela ei keksi rei’ille muuta selitystä kuin sen, että lampolassa pyrähtelevät talitiaiset ovat nokkineet pässiä.

Talitintit ovat aiheuttaneet näin karua jälkeä lampaille.
Lampaiden turkista löytyy verisiä reikiä, joiden Riikka Tuomela uskoon syntyneen talitinttien nokkimisesta.Riikka Tuomela

– Nalle oli ensimmäinen, joka kerittiin ja ongelmat alkoivat heti keritsemisen jälkeen. Pässille kokeiltiin ensin tervarasvaa tinttien karkoitukseen, mutta siitä ei ollut apua.

Jossain vaiheessa Nallelle puettiin myös paita päälle, mutta se ei auttanut.

Ei ole olemassa sellaista paitaa tai haalaria, joka peittäisi koko lampaan  

– Ei ole olemassa sellaista paitaa tai haalaria, joka peittäisi koko lampaan, pohtii Tuomela.

Lintuja on näkynyt useimmiten makaavien lampaiden selässä.

– Talintinttejä on löytynyt lampolan sisällä hiirenloukuistakin, kun ne ovat käyneet etsimässä loukusta ruokaa, kertoo Tuomela.

Pihapiirissä ruokintapaikalla pyörii nyt iso parvi talitiaisia ja muita lintuja. Lampolaan pässien puolelle vieviä reittejä on tukittu tiheillä minkkiverkoilla.

Uuhien puolella siivekkäistä on ollut vähemmän harmia. Siellä satunnaisesti käyvät tintit katosivat, kun kattoon ripustettiin cd-levyjä, joiden välke pelottaa lintuja.

Luontotoimittaja on hämmästynyt

Talitiaisella on voimakas nokka ja se voi pystyä nokkimaan reiän lampaan nahkaan. Ylen luontotoimittaja Juha Laaksosen mukaan tapaus on silti poikkeuksellinen.

Yleensä talitintit nokkivat rasvaa kuolleesta lihasta. En ole aiemmin kuullut, että ne kävisivät elävien eläinten kimppuun

– Yleensä talitintit nokkivat rasvaa kuolleesta lihasta. En ole aiemmin kuullut, että ne kävisivät elävien eläinten kimppuun.

Laaksosen mukaan talitiainen on oppivainen lintu.

– Jos lajitoveri näkee, että joku kekseliäs yksilö löytää uuden tavan saada ravintoa, se matkii tätä.

Laaksonen epäilee, että mikäli kyse ei ole esimerkiksi ulkoloisista, on talitiaisia alun perin houkutellut lampaan nahassa oleva rasva.

Pari tinttiä on huomannut, että nahan pinnassa on rasvaa ja ruvennut nokkimaan tarmokkaammin. Sitten ne ovat tajunneet, että täältähän löytyy lisää syötävää

– Pari tinttiä on huomannut, että nahan pinnassa on rasvaa ja ruvennut nokkimaan tarmokkaammin. Sitten ne ovat tajunneet, että täältähän löytyy lisää syötävää, Laaksonen pohtii.

Todennäköisesti nahan läpi pääseminen on työlästä ja siksi Laaksonen uskoo, että jatkossakin nämä tapaukset ovat todella harvinaisia.

Ely-keskus ei tunne vastaavia tapauksia

Uudenmaan Ely-keskuksen lajiensuojelun asiantuntija Ilpo Huolman kummastelee sitä, että talitiaiset ovat innostuneet nokkimaan eläviä lampaita.

Eläinten vahingoittaminen kuulostaa hyvin erikoiselta. Useimmiten pikkulintuihin liittyvissä tapauksissa on kyse lintujen ulosteiden aiheuttamista terveyshaitoista

– Eläinten vahingoittaminen kuulostaa hyvin erikoiselta. Useimmiten pikkulintuihin liittyvissä tapauksissa on kyse lintujen ulosteiden aiheuttamista terveyshaitoista, kertoo Huolman.

Pikkulintujen rauhoitussäännöksistä poiketaan yleensä varpusten tai talitiaisten vuoksi. Lähes aina kysymyksessä ovat elintarvikemyymälöihin eksyneet linnut, joita joudutaan hävittämään terveyshaitan takia.

Pikkulintuihin liittyviä poikkeuslupia haetaan muutamia kymmeniä vuodessa. Tuotantoeläintiloilta on haettu muutamia satunnaisia lupia pikkulintujen hävittämiseen, enemmän haittaa eläintiloilla linnuista aiheuttavat naakat.

Luvatta tapetusta tintistä joutuu maksamaan

Ely-keskuksesta kehotetaan mahdollisuuksien mukaan poistamaan linnut häätämällä ne ulos rakennuksista ja estämällä niiden pääsy takaisin.

Mikäli pehmeät keinot on kokeiltu, on perustellusta syystä mahdollisuus saada lupa lintujen hävittämiseen

– Mikäli pehmeät keinot on kokeiltu, on perustellusta syystä mahdollisuus saada lupa lintujen hävittämiseen, kertoo Ilpo Huolman.

Rauhoittamisen taustalla on EU:n lintudirektiivi, jolla pyritään torjumaan etenkin Etelä-Euroopassa harjoitettua pikkulintujen pyyntiä ravinnoksi. Myös Suomen luonnonsuojelulaissa on rauhoitettu kaikki luonnonvaraiset pikkulinnut jo ennen EU-direktiiviä.

Rauhoitettujen lintujen hävittämiseen myönnettävät poikkeusluvat käsitellään valtakunnallisesti Turussa Varsinais-Suomen Ely-keskuksessa. Jos lupaa ei ole, joutuu jokaisesta tapetusta talitiaisesta maksamaan 34 euroa valtiolle.

– Talitintti ei ole harvinainen lintu, joten poikkeusluvan saaminen muutaman yksilön poistamiseen on mahdollista, mikäli ihmisten terveydelle tai elinkeinolle aiheutuu haittaa linnuista, sanoo Ilpo Huolman Uudenmaan Ely-keskuksesta.

Tinttien tekosista taloudellisia menetyksiä?

Lampuri Riikka Tuomela epäilee, että talitiaiset saattavat aiheuttaa hänelle myös jonkinlaisia taloudellisia menetyksiä. Muutama rei’itetyistä nuorista pässeistä on lähdössä pääsiäiseksi lihoiksi ja niistä oli tarkoitus ottaa talja talteen.

Pystyyköhän taljaa enää hyödyntämään, kun nahka on nokittu useasta kohdasta rikki

– Pystyyköhän taljaa enää hyödyntämään, kun nahka on nokittu useasta kohdasta rikki, harmittelee Tuomela.

Mitkään muut linnut eivät ole aiheuttaneet tilalla ongelmia. Tuomela vertaa talitiaisia tuhoeläimiin lampolassa.

– Talitinttejä on luonnossa niin paljon, miksi kummassa ne ovat yhä rauhoitettuja?