1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Otanmäki

Otanmäen taposta syytetyt syyttävät toisiaan – Syyttäjä: Raha oli motiivi

Nuoremman irakilaisen mukaan hänet pakotettiin mukaan rikokseen, vanhempi epäilty kiistää asian. Epäillylle vaaditaan tuomiota taposta, törkeästä ryöstöstä, maksuvälinepetoksesta ja ryöstöstä.

Otanmäki
Otanmäen tappoa käsitellään käräjäoikeudessa.
Käräjäoikeuden istunto alkoi kello 9. Syytetyt peittivät kasvonsa.Jonna Karjalainen / Yle

Kainuun käräjäoikeudessa on käsitelty tänään 22. marraskuuta Kajaanissa Otanmäessä syyskuussa tapahtuneita rikoksia, joista syytettyinä on kaksi irakilaista turvapaikanhakijaa.

Oikeudessa on kuultu niin syyttäjää kuin molempia syytettyjäkin. Syytettyjen kertomukset tapahtumien kulusta ovat ristiriidassa keskenään, sillä nuoremman, vuonna 1997 syntyneen miehen mukaan vanhempi mies olisi pakottanut hänet osalliseksi rikoksiin. Vuonna 1988 syntynyt mies kuitenkin kiistää tämän.

Nuorempi syytetty: pakotettiin mukaan

Nuoremman miehen mukaan hänet pakotettiin osalliseksi tapahtumiin. Vanhempi mies lähti ravintolan edustalta seuraamaan uhria, ja löi tätä sekä vaati rahaa. Nuoremman miehen mukaan hänet pakotettiin tutkimaan uhrin taskut ja hän otti sieltä muun muassa lompakon, jossa oli kortteja.

Nuorempi lähti automaatille, mutta ei osannut käyttää sitä. Hän palasi toisen syytetyn ja uhrin luokse. Koko kolmikko meni tämän jälkeen automaatille. Vanhempi miehistä oli pahoinpidellyt uhria jälleen ja käskyttänyt nuorempaa tekemään samoin, joka oli niin tehnyt. Sitten he olivat poistuneet automaatin luota.

Vanhempi syytetty: teot tehtiin yhdessä

Vanhemman miehen mukaan he olivat olleet ravintolassa ennen tapahtumia. Siellä nuoremmalla miehellä oli ollut sanaharkkaa, joka oli jatkunut myös tupakkapaikalla. Miehet olivat lähteneet asunnolle, mistä nuorempi mies oli ottanut mukaansa paidan, jolla hän voisi peittää päänsä tarvittaessa. Miehen mukaan nuorempi mies oli ollut kiihtyneessä tilassa.

Miehet olivat palanneet ravintolan luo, ja saaneet idean, että pahoinpidellään sattumalta uhriksi valikoitunut mies. Hänet vietiin pois ravintolan luota ja nuorempi oli puhunut uhrin kanssa, mutta vanhempi miehistä ei ollut saanut puheista selvää. Vanhemman syytetyn mukaan pahoinpitely oli tapahtunut molempien toimesta eikä hän pakottanut nuorempaa. Vanhempi epäilty kummasteli nuoremman lausuntoa, jonka mukaan vuonna hän olisi päätekijä.

Vanhemman miehen mukaan nuorempi miehistä oli tutkinut uhrin taskut ja löytänyt lompakon, jossa oli kortteja. Nuorempi lähti yksin nostamaan rahaa, muttei onnistunut siinä. Hän palasi takaisin ja pahoinpitelyä jatkettiin. Miehet saivat idean viedä uhrin automaatin luokse, mutta tunnukset eivät kelvanneet, joten uhria pahoinpideltiin teräaseella. He lähtivät pois automaatilta, ja jonkin matkan päässä uhri kaatui puuta kohden.

Syyttäjä: pahoinpitely on kestänyt tunnin

Syyttäjä Jorma Mikkosen mukaan molemmat syytetyt menivät paikalliseen ravintolaan, mistä heidät poistettiin. Hänen mukaansa miehet kävivät vaihtamassa vaatteet sekä hakemassa teräaseen kotoa ja palasivat ravintolan edustalle. Kun myöhemmin uhriksi joutunut henkilö tuli ravintolasta, miehet seurasivat häntä ja vaativat rahaa.

Kun uhri ei sitä antanut, hänet pahoinpideltiin. Uhrilta vietiin pankkikortti, jolla vanhempi syytetyistä yritti nostaa rahaa automaatilta, mutta ei siinä onnistunut. Mies palasi takaisin nuoremman syytetyn ja uhrin luokse. Uhri vietiin automaatille ja pakotettiin nostamaan rahaa, mutta tilillä ei ollut sitä. Miehet poistuivat automaatilta ja nuorempi potkaisi uhria. Häntä oli myös isketty teräaseella. Uhri jäi pää puuta vasten makaamaan tien sivuun.

Automaattinostoja on yritetty tehdä noin tunnin ajan, joten syyttäjän mukaan pahoinpitelykin on kestänyt tunnin. Syyttäjä katsoo, että käytetty väkivalta on ollut vakavaa ja kovaa, minkä vuoksi rikosnimikkeenä on tappo. Rahaa syytetyt eivät kuitenkaan saaneet nostettua.

– Rahahan tässä on mielestäni ollut se motiivi. On haluttu saada jonkin verran taloudellista hyötyä näiltä asianomaisilta, syyttäjä Jorma Mikkonen sanoo.

He ovat myöntäneet pahoinpidelleensä, mutta eivät niin että se olisi aiheuttanut näitä kuolemanvammoja

Jorma Mikkonen

Molemmat syytetyistä kiistävät tapon. Uhrin kuolinsyyksi on todettu kallo-aivovamma. Syytettyjen kertomukset ovat olleet syyttäjän mukaan ristiriidassa alusta lähtien.

– Molemmat syyttävät toisiaan. He ovat myöntäneet pahoinpidelleensä, mutta eivät niin että se olisi aiheuttanut näitä kuolemanvammoja, Mikkonen sanoo.

Syyttäjä vaatii tuomiota taposta, törkeästä ryöstöstä, maksuvälinepetoksesta ja ryöstöstä.

Otanmäessä löytyi sunnuntaina 11. syyskuuta aamulla Vuorimiehentien varrelta kuollut, vuonna 1964 syntynyt otanmäkeläinen mies. Lisäksi sunnuntaiyönä ryöstettiin Uunimiehentiellä 1975 syntynyt otanmäkeläinen mies. Irakilaiset ovat syytettyinä molemmissa tapauksissa.

Päivitetty: 22.11.2016 klo 16:58: Juttuun täsmenetty, että automaattinostoja on yritetty tehdä ja lisätty tieto, että syytetyt eivät saaneet nostetuksi rahaa.

Lue seuraavaksi