Ravintolajuominen pitenee ja vahvat oluet ruokakauppaan – lakiluonnos vihdoin valmis

Alkoholilain kokonaisuudistus lähti lausuntokierrokselle.

Alkoholilainsäädäntö
Olutpulloja kaupan hyllyssä.
Meira Valtonen / Yle

Alkoholin ravintolajuominen vapautuu merkittävästi ja myös vähittäismyynnin ehdot lievenevät selvästi, jos sosiaali- ja terveysministeriön esitys alkoholilain kokonaisuudistukseksi toteutuu ehdotetunlaisena. Pitkään ja hartaasti odotettu lakipaketti on viimein valmistunut. Ehdotukset lähtivät lausuntokierrokselle aamupäivällä.

Esitys säilyttäisi Alkon vähittäismyyntimonopolin. Myös alkoholin vähittäismyyntiä koskeva lupajärjestelmä säilyisi. Nykyisen lainsäädännön mukaisia, erityisesti ravintola-alaa kuormittavia normeja purettaisiin. Myös ravintoloiden anniskeluaikoja ja asiakaspalvelua koskevia säännöksiä vapautettaisiin.

Lakiluonnoksen mukaan alkoholia saa jatkossa myydä korkeintaan aamuneljään, mutta alkoholia saisi juoda ravintolassa aamuviiteen. Ravintolat saisivat olla auki periaatteessa vaikka kellon ympäri.

Vahvat siiderit ja A-oluet ruokakauppaan

Lakiluonnoksen mukaan kaupat, kioskit ja huoltamot saavat jatkossa myydä esimerkiksi A-olutta, kun nyt raja on kolmosoluessa. Niille tulisi myös oikeus myydä vahvaa siideriä sekä väkevistä alkoholijuomista sekoitettuja long drink -juomia.

Esityksen mukaan kaupassa myytävien alkoholijuomien enimmäisvahvuus nostettaisiin 5,5 prosenttiin nykyisestä 4,7 prosentin maksimista.

Itsenäisille ja pienille panimoille tulisi nykyiseen tilaviinin ja sahdin myyntioikeuteen verrattava oikeus myydä omia käsityöläisoluita suoraan valmistuspaikalta. Pienen panimon raja olisi enintään 500 000 litran alkoholijuomien tuotantomäärä. Käsityöläisoluet eivät saisi olla esimerkiksi oluen ja virvoitusjuomien sekoituksia. Tämä esitys ilmoitetaan EU:n komissiolle arvioitavaksi.

Lain voimaantulo vielä auki

Hallituksen esitys alkoholilaista on määrä antaa eduskunnalle kevätistuntokaudella 2017. Lain voimaantulo ratkaistaan eduskuntakäsittelyn aikana. Alunperin lakiuudistuksen oli määrä tulla voimaan 2017 alusta.