Tornion Nanson sukkahousutehtaan viimeiset päivät ovat käsillä – "Tuntuu pahalta"

Tornion sukkahousutehtaalla alkaa olla jo hiljaista. Työntekijät surevat työyhteisön hajoamista ja monella päättyy useiden vuosikymmenien työ.

tekstiiliteollisuus
Lankoja koneessa Nanson sukkahousutehtaalla
Yle

Nanson Tornion sukkahousutehdas hiljenee lopullisesti tällä viikolla. Sukkien ja sukkahousujen tekemisen päättyessä Torniossa, loppuu myös suuri määrä useita vuosikymmeniä kestäneitä työsuhteita.

Sukkahousu- ja sukkatehtaan rakentaminen aloitettiin kuusikymmentä vuotta sitten eli syksyllä 1956. Tuotanto käynnistyi seuraavan vuoden alussa. Tehtaan nimi ja omistajat ovat vaihtuneet moneen kertaan, mutta sukan tekemisen perinne on jatkunut sukupolvelta toiselle.

Nyt se on loppumassa. Töitä tehdään enää pakkauspäässä ja tuotannon koneita ollaan jo purkamassa.

"Kuin toinen koti"

Työntekijöillä päällimmäisenä on huoli tulevaisuudesta ja suru työyhteisön hajoamisesta, kertoo pääluottamusmies Jutta Isometsä.

– On todella haikeat tunnelmat. Koneita on alettu purkamaan, mutta pari konetta on vielä päällä. Tässä yritetään vielä huumorilla ottaa, mutta kun kotia jäädään, niin sitten sen näkee, että miten menee. Toivottavasti kaikki löytäisi jotain tulevaisuudessa, sanoo Isometsä.

Työyhteisön hajoaminen tuntuu pahalta.

Viena Mäkitalo

Nansolla oli syksyllä vajaa sata työntekijää. Heistä vajaa viidennes eläköityy ja muutamilla on työ- tai opiskelupaikka tiedossa.

Ihmiset pakkaavat Nansolla.
Nanson Tornion tehtaalla pakataan ja puretaan.Kyösti Vaara / Yle

Vuoden aikana vaatevalmistaja Nanso Group on myynyt neljä brändiään norjalaisille. Monitoimiyhtiö Orklan omistama Pierre Robert Group otti kaupan myötä haltuunsa suuren osan Nanson tavaramerkeistä.

Vuodesta 1983 tehtaalla työskennellyt Viena Mäkitalo on allapäin.

– Nyt alkaa tuntua tosi pahalta. Haikeahan se on kun tämä on ollut kuin toinen koti meille. Tämän työyhteisön hajoaminen tuntuu pahalta.

Jopa 48 vuoden työhistoria

Tehtaan loppumisen myötä loppuu suuri määrä todella pitkiä työuria. Monella on 30-40 vuoden työhistoria. Pisin työura on peräti 48 vuotta. Liisa Matilainen sijoittuu toiseksi. Hän teki 45 vuoden työputken sukkatehtaalla.

– Onhan tähän osattu jo valmistautua, mutta kuitenkin viimiset päivät, nehän on hautajaistunnelmaa. Ei sille voi mittään ja jokainenhan lähtee omille teilleen ja yksi lehti elämässä kääntyy ja toinen aukeaa, Matilainen miettii.

Noin sadasta työntekijästä eläkkeelle pääsee 17. Muutama on lähdössä opiskelemaan uutta ammattia. Viena Mäkitalo on yksi heistä.

On avautunut uusi lehti.

Liisa Matilainen

– Alan pintakäsittelyä opiskelemaan. Olen tehnyt laatoitus- ja maalaustöitä harrastuksena. Toivotaan, että se on tulevaisuuden ammatti.

Muutama irtisanottavista on onnistunut saamaan suoraan uuden työpaikan. Uusiin tehtäviin lähtee myös Liisa Matilainen.

– On avautunut uusi lehti. Menen satamaan töihin. Aivan oikiaan työhön, palkkaakin maksetaan, Matilainen sanoo hymyillen.