Kanadalaistaiteilija aloitti pohjoisen identiteetin etsinnän Lapualta – kovia kokeneeseen patruunatehtaaseen avautui Suomen uusin taiteilijaresidenssi

Suomessa toimii noin 50 taiteilijaresidenssiä, joissa työskentelee vuosittain noin 350 ulkomaista taiteilijaa. Uusin residenssi on Lapualla, jonka vilkkaassa kulttuurikeskuksessa työskentelevät rinta rinnan paikalliset ja ulkomaalaiset taiteilijat.

Lapua
Minna Rajala, Amy M. Anderson ja Alison McCreesh keskustelevat.
Suomessa toimii noin 50 taiteilijaresidenssiä, joissa vuosittain työskentelee noin 350 ulkomaista taiteilijaa. Pohjalaiskaupungeista ensimmäisenä taiteilijaresidenssin aloitti 30 vuotta sitten Alajärvi Nelimarkkamuseon yhteydessä. Sittemmin niitä on perustettu Pietarsaareen, Sulvalle, Vaasaan ja uusin tulokas Lapualle.

Kanadalainen Alison McCreesh, 30, saapui taiteilijaresidenssiin Lapualle Kultuurikeskus Vanhaan Paukkuun kuukausi sitten. Mukana tulivat myös aviomies ja puolitoistavuotias poika.

Lapua on ensimmäinen kohde perheen pitkällä noin puoli vuotta kestävällä matkalla. Seuraavat matkan residenssit ovat Venäjällä, Grönlannissa ja viimeisenä Islannissa.

– Haluan nähdä ja vertailla pohjoisia osia toisiinsa. Kotona Yellowknifessa, Pohjois-Kanadassa on aivan omanlaisensa identiteetti. Miten pohjoinen identiteetti näkyy muualla - samalla leveysasteella, sen haluan kokea, kertoo McCreesh.

Taiteilija tekee matkallaan muun muassa huovutetulle alustalle grafiikkaa, valokuvaa ja videokuvaa.

Amerikkalainen Amy M. Anderson, 35, on kotoisin Greensborosta, Pohjois-Carolinasta. Hänellä on kokemusta jo useammasta suomalaisresidenssistä. Ennen Lapuaa hän oli Pohjois-Pohjanmaalla Kärsämäellä ja Keski-Suomessa Joutsassa.

– Jokainen residenssi on hieman erilainen. Täällä Lapualla on niin monia mahdollisuuksia, kun residenssi on keskellä kaupunkia ja osana kulttuurikeskusta, sanoo Anderson. Hän tekee muun muassa tilataideteoksia kierrätys- ja hylkymateriaaleista.

Kulttuurikeskuksessa on helppo saada kontakti kaupunkilaisiin

Useimmat residenssit on tarkoitettu ulkomaisille taiteilijoille. Lapualla taas työskentelevät rinta rinnan niin paikalliset kuin ulkomaalaisetkin taiteilijat.

– Lapua on ollut tähän asti hieno kokemus. Residenssi on hyvin organisoitu. Ateljeetilan jaamme paikallisten taiteilijoiden kanssa ja se on mukavaa, kertoo tyytyväinen McCreesh.

– Täällä on jatkuvasti menossa jokin tapahtuma ja ihmisiä on koko ajan ympärillä. Olen saanut olla mukana kaupunkilaisten elämässä. Etukäteen en tiennyt paikan historiasta, enkä ihmishenkien menetyksestä, kertoo Anderson.

Kulttuurikeskus Vanha Paukku on remontoitu vuonna 1976 räjähtäneen patruunatehtaan raunioille. Onnettomuudessa kuoli kymmenittäin lapualaisia.

Vuosien myötä tehtaan rakennuksia on kunnostettu ja paikalla toimii nyt muun muassa kirjasto, kansalais- ja musiikkiopisto, galleria, teatteri, taidemuseo, myymälöitä ja viimeksi on avattu taiteilijaresidenssin ateljee entiseen lyijylankavarastoon. Ateljeen talkootöissä oli mukana myös Lapuan taiteilijaseura.

Lapualaisateljeessa vilinää kuin Lontoon teattereissa

– Kotiin kävellessä tuntuu uskomattomalta, että kaikki tapahtuu omassa kotikaupungissa, olo on kuin lontoolaisessa teatterissa, naurahtaa Lapuan taiteilijaseuran puheenjohtaja Minna Rajala.

Kaikki osapuolet hyötyvät.

– Hieno mahdollisuus molemmin puolin. Me paikalliset toimitaan yhdistävänä lenkkinä ulkomaisten taiteilijoiden ja kaupunkilaisten välillä ja itse saamme mahdollisuuden kuvataiteilijoina kansainvälistyä, lisää Rajala.

Pelkästään pohjalaismaakunnissa on useita residenssejä. Alajärvellä Nelimarkkamuseon residenssi aloitti vuonna 1985, Pietarsaaressa vuonna 1995, Mustasaaren Stundarsissa vuonna 1998, Vaasan Platform 2004 ja Lapualla tänä vuonna 2016.

Koko Suomessa noin 50 residenssiä, joissa vuosittain työskentelee noin 350 taiteilijaa eri puolilta maailmaa. Kaukaisimmat tulevat Australiasta ja Etelä-Amerikasta asti. Suomesta residenssitaiteilijoita lähtee muihin maihin vuosittain 250.