"Väkivalta ei ole vain musta silmä" – väkivaltaa vastaan taistellaan oranssilla värillä

Vaasassa pukeudutaan tänään oranssiin väriin naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi. Joka kolmas nainen maailmassa joutuu väkivallan uhriksi.

naisiin kohdistuva väkivalta
Kirsti Eneberg ja Sari Somppi ihastelevat puihin tulevan neulegraffitin palasia
Kirsti Eneberg ja Sari Somppi ihastelevat puihin tulevan neulegraffitin palasiaMerja Siirilä / Yle

Naisiin kohdistuvan väkivallan lopettaminen houkuttelee ihmisiä pukeutumaan perjantaina oranssiin. YK:n Oranssit päivät (25.11.–10.12.) on maailmanlaajuinen kampanja naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Väkivalta ilmenee eri tavoin.

– Väkivalta ei ole vain musta silmä. Se voi olla fyysistä, mutta myös psyykkistä, henkistä ja ekonomista. Nämä kaikki ovat väkivaltaa, Rikosuhripäivystyksen Länsi-Suomen aluetoimiston aluejohtaja Sari Somppi kertoo.

Sompin mukaan moni ei uskalla jättää miestään, kun ei nähdä tulevaisuuteen ilman suhdetta. Amnesty Internationalin mukaan alle yksi prosentti seksuaalisesta lähisuhdeväkivallasta raportoidaan Suomessa poliisille. Vuonna 2010 poliisille ilmoitettiin 33 raiskaustapausta, joissa uhri ja tekijä olivat parisuhteessa, vaikka 6 500 naisen arvioidaan vuosittain kokevan seksuaalista väkivaltaa parisuhteessaan.

Vaikka isoissa kaupungeissa tapahtuu enemmän rikoksia, niin rikoksen laaduissa ole eroavaisuuksia. Somppi muistuttaa, että lähisuhdeväkivaltaa esiintyy myös kaikissa kulttuureissa.

Puihin kiinnitettäviä kudonnaisia
Nämä kudonnaiset koristavat vaasalaisia puitaMerja Siirilä / Yle

Neulegraffeja puiden varsissa

Vaasassa Oranssit päivät huipentuvat tänään perjantaina Vaasan kirkkopuistikolla järjestettävään tapahtumaan. Mukana Oranssia päivää järjestämässä ovat mm. Vaasan kaupunki, Pohjanmaan liitto, Rikosuhripäivystys ja Vaasa opisto.

Illan aikana ohjelmassa on musiikki- ja tanssiesityksiä ja useampaan kertaan pyörivä video, jossa väkivaltaa kokeneet naiset kertovat kokemuksistaan. Lisäksi Vaasan keskuskirkon ympäristössä on nähtävillä Taiteen edistämiskeskuksen järjestämä valoinstallaatio.

Keskustassa oranssi-teema näkyy jo ennen virallista iltatapahtumaa. Keskustaan tulevien katujen puihin kiinnitetään eri ryhmien kutomia oranssinsävyisiä neulegraffiteja muistuttamaan oranssista päivästä.

– Ideana on, että ihmiset navigoivat tapahtumapaikalle perjantai-iltana oranssia linjaa pitkin, UN Womenin Vaasan paikallistoimikunnan aktiivi Kirsti Eneberg kertoo.

Kampanjan aikana järjestetään ympäri Suomen ja maailman oransseja tapahtumia ja mielenilmaisuja. Suomen UN Women on haastanut kaikki kansanedustajat ja ministerit pukeutumaan oranssiin perjantaina.