Sipilä lupaa vaaditun Brexit- ja Trump-arvion eduskunnalle keväällä: "Mielelläni tulen sen tekemään"

Pääministeri Juha Sipilä puolustaa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa ja lupaa antaa joko tiedonannon tai ilmoituksen USA:n presidentinvaalien ja Britannian EU-eron turvallisuusvaikutuksista eduskunnalle huhtikuussa.

politiikka
Juha Sipilä
Juha SipiläYle

Eduskunnan ulkoasianvaliokunta on joutunut täydentämään mietinnössään alkukesällä annettua hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa muun muassa Britannian kansanäänestyksen ja Yhdysvaltain vaalien takia.

Valiokunta vaati samalla hallitukselta vastausta siihen, miten kansainväliset muutokset tulevat näkymään Suomessa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) lupasi vastata valiokunnan vaatimukseen. Sipilä puhui tiistaina muutama tunti valiokunnan mietinnön julkistamisen jälkeen Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan 40-vuotisjuhlaseminaarissa.

– Sain valiokunnan puheenjohtajalta [Matti Vanhaselta] tiedon, että mietinnössä on päädytty toivomukseen, että pääministeri antaisi tiedonannon tai ilimoituksen, ja mielelläni tulen sen tekemään, Sipilä sanoi.

Sopiva ajankohta tiedonannolle tai ilmoitukselle on Sipilän mukaan keväällä.

– Ehkä paras ajankohta on kun Britannia on eroilmoituksensa jättänyt, ja USA:n presidentti virkaansa astunut, ja ehkä jo vähän linjauksiakin tehnyt.

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) moitti samassa tilaisuudessa hallituksen selontekoa vanhentuneeksi jo syntyessään.

Sipilä puolusti selontekoa.

– Kyllä selonteko on yritetty kirjoittaa kestämään aikaa. Toimintaympäristö muuttuu ihan jatkuvasti ja sen takia tarvitaan ihan jatkuvaa ulko- ja turvallisuuspoliittista keskustelua, Sipilä vastasi.

Hallituksen selonteko arvioi Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista toimintaympäristöä ja esittää Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiset painopisteet ja tavoitteet.

Ulkoasianvaliokunta kokoaa selonteosta eduskunnan näkemyksen ennen sen lopullista hyväksymistä.